Ana SayfaDünyaSoul müziğin kraliçesi Aretha Franklin hayatını kaybetti

Soul müziğin kraliçesi Aretha Franklin hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – “Soul müziğin kraliçesi” olarak bilinen ve tüm zamanların en iyi şarkıcıları arasında gösterilen Aretha Franklin 76 yaşında Detroit’te yaşamını yitirdi. Franklin pankreas kanseriyle mücadele ediyordu.

“Soul’un kraliçesi” olarak anılan Aretha Franklin, hayatını kaybetti.

Şarkıcının basın danışmanı Gwendolyn Quinn AP’ye haberi doğrulayarak, “Perşembe sabahı Detroit’teki evinde 9:50’de hayatını kaybetti” dedi.

Aretha Franklin bir yıldır kanser tedavisi görüyordu.

Aretha Franklin hakkında

Aretha Franklin, 25 Mart 1942‘de Memphis’de doğdu.

Onun piyano ve vokal kabiliyeti henüz küçük yaşlardayken ortaya çıktı.

Babasının New Bethel Baptist Kilisesi’nde rahip olarak iş bulması dolayısıyla Detroit, Michigan’a taşındılar. Franklin bu kilisenin korosunda şarkılar söyledi.

1956 yılında Franklin henüz 14 yaşındayken, babasının gospel kayıtlarını yapan Checker Records ile albüm anlaşması imzaladı ve aynı yıl “The Gospel Soul of Aretha Franklin” adlı kaydını yayınladı.

Columbia Records, Atlantic Records gibi yerlerle çalışan ve çıkardığı albümlerle başarıdan başarıya koşan Franklin, 1968 yılında ilk Grammy ödülünü “Respect” ile aldı.

1974 yılına kadar da “En İyi Kadın Vokal” ve “En İyi R&B Sanatçısı” gibi dallardaki ödülleri kimselere kaptırmadı.

Uzun süren bu başarısını “Think“, “The House That Jack Bulit“, “I Say A Little Prayer“, “Call Me“, “Don’t Play That Song” ve “Spanish Harlem” gibi parçalarıyla destekledi.

1960’lı yılların sonuna gelindiğinde Franklin, “The Queen of Soul” (Soul Kraliçesi) ve “Lady Soul” gibi lakapları alarak sou’lun en büyük isimlerinden olduğunu kanıtladı.

Mezzo-soprano sesi ve sesinin rengi ile bir idol haline geldi.

Müzik otoritelerine göre Franklin kariyeri boyunca Natalie Cole, Whitney Houston, Donna Summer ve Chaka Khan gibi bir çok ünlü müzisyen için idol oldu.

8 Şubat 2008‘de Musicares tarafından “yılın insanı” seçilen Aretha Franklin aynı yıl yapılan 50. Grammy Ödülleri’nde 20. Grammy Ödülü’nü alarak onurlandırıldı.

Franklin, Şubat 2017’de albüm kaydı yapmaya devam edeceğini ancak sağlık sorunlarından ötürü artık turneye çıkmayacağını açıklamıştı.