Ana SayfaEkonomiStandard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdü

Standard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdü

HABER MERKEZİ – Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB-“den “B+”ya düşürdü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu açıkladı.

Kuruluş, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB-“den “B+”ya düşürdü. Görünüm ise “durağan” olarak teyit edildi.

Bloomberg’ün haberine göre S&P’den yapılan açıklamada, görünümün ‘durağan’ olarak teyit edilmesinin Türkiye’nin gelecek 12 aydaki risk dengesini yansıttığı belirtildi.

“TL’deki oynaklık Türkiye ekonomisini baltalar”

S&P ayrıca, “Türk Lirası’ndaki oynaklık ve ödemeler dengesinde keskin ayarlama Türkiye ekonomisini baltalar” dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, TL’nin zayıf seyretmesinin, yüksek enflasyonunun ve yüksek cari açığın Türkiye’nin kırılgan olmasında ana faktör olduğuna dikkat çekti.

Dünya’da yer alan habere göre açıklamada ayrıca, “Türkiye hükümetinin açıkladığı yeni ekonomik model spesifik ekonomik önerilerden yoksun” ifadeleri yer aldı.

S&P son olarak Mayıs’ta Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB”den “BB-“ye, yerli para cinsinden notunu “BB+”dan “BB”ye indirmişti.

Kredi notu ve görünüm nedir?

Kredi notu, bir borçlunun borcunu geri ödeyebilme kapasitesini ya da başka bir açıdan borcunu geri ödeyememe riskini gösterir.

Görünüm pozitif, durağan ya da negatif olabilir. Görünümün ne olduğu bir sonraki kredi notunun ne olacağı konusunda bir ipucu verir.

Görünümün pozitif olması notun artırılabileceği, negatif olması ise düşürülebileceği şeklinde yorumlanabilir.