Ana SayfaDünyaSuudi Arabistan’da aralarında bir kadının da bulunduğu 6 aktivist hakkında idam istemi

Suudi Arabistan’da aralarında bir kadının da bulunduğu 6 aktivist hakkında idam istemi

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan’da aralarında İsraa al-Ghomghan isimli bir kadının da bulunduğu altı insan hakları aktivisti için idam kararı istendi. Kararın onaylanması durumunda İsraa idam edilen ilk kadın aktivist olacak.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da savcılık, 6 Ağustos’ta görülen davada aralarında İsraa al-Ghomgham isimli bir kadının da olduğu altı insan hakları aktivisti için idam cezası talebinde bulundu.

İsraa al-Ghomghan, Şii’lere yönelik ayrımcılığa son verilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle eylem yapan hükümet karşıtı göstericilere destek vermek ve ‘Kral’a itaatsizlik’ ile suçlanıyor.

Karar duruşmasının 28 Ekim’de yapılacağı belirtiliyor.

BBC Türkçe’de İnsan hakları izleme örgütü Human Rights Watch’un Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, “Her idam dehşet vericidir. Ama hakkında şiddet içeren bir suçlama bile bulunmayan İsraa al-Ghomgham gibi aktivistler için idam istenmesi çok korkunç” dedi.

‘Çok tehlikeli bir emsal’

Merkezi Berlin’de bulunan Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü’nün (ESOHR) Direktörü Ali Adubisi de İsraa al-Ghomgham’ın idam edilmesinin “çok tehlikeli bir emsal oluşturacağını” ifade etti.

Ülkede idam kararları, Kral’ın onayından sonra infaz ediliyor. İnfazlar ise genellikle idam mahkumlarının başları kılıçla kesilerek gerçekleştiriliyor.

Parti kurmak ve protesto yasak

Mutlak monarşiyle yönetilen Suudi Arabistan’da siyasi parti kurmak yasak ve protestolara izin verilmiyor.

Ülkede Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın girişimiyle son birkaç yıl içinde bir dizi reform için adım atıldı.

Ancak bu süreçte çok sayıda din insanı, aktivist ve kadınların araba kullanma hakkı için kampanya yürüten kadınlar dahil pek çok kişi gözaltına alındı.

Katif kentinde 2011’den beri aralıklarla gösteriler düzenleniyor.