Ana SayfaEkonomi“Tablo vahim, ekonomik büyümede kriz sonbahar ile birlikte kaçınılmaz”

“Tablo vahim, ekonomik büyümede kriz sonbahar ile birlikte kaçınılmaz”

HABER MERKEZİ – Ekonomideki gidişatı ‘tablo vahim’ sözleriyle değerlendiren iktisatçı Kozanoğlu, “Kemer sıkma politikalarının uygulanmayacağı bir çözüm ne yazık ki ufukta görülmüyor” dedi. Kozanoğlu, büyüme rakamları açısından ekonomik kriz için de tarih verdi: “Kriz dönemine girilmesi sonbahar ile birlikte kaçınılmaz görünüyor.”

ABD ile tırmanan ‘rahip krizi’ sonrası Türk Lirası’ndaki (TL) değer kayıpları devam ederken, dolar/TL kuru art arda rekor kırıyor.

Kurda bu gelişmeler yaşanırken yıllık enflasyon da yüzde 15.85 ile 15 yılın zirvesinde seyrediyor.

Türkiye ekonomisindeki gidişatı değerlendiren bütçe uzmanı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise, bir diğer alarm niteliğindeki gelişmenin, dış borcun 166 milyar dolara kadar yükselmesi olduğunu belirtiyor.

‘Vahim bir tablo’

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Yasin Kobulan’a konuşan Kozanoğlu, bu durumu ‘vahim bir tablo’ olarak değerlendiriyor:

“Hem dünyada sermaye akımlarının durması hem de Türkiye’de risk algısının yükselmesi nedeniyle çok kritik bir durumdaydı. Bunun üzerine bir de Amerika’yla diplomatik gerginlik eklenince, üzerine tuz biber ekmiş oldu. Türkiye gibi bir ülkenin borçları büyük ölçüde Batı ülkelerine, ikinci sırada ABD bankaları yer alıyor. Amerika’yla bu kadar yüksek profilli gerginliğe girme lüksü yoktu. Süreç bu şekilde gerçekleşince hem döviz hem faiz kontrol edilemez bir şekilde hareket etmeye başladı. TL bütün dövizler karşısında değer kaybederken faizler de kamunun borçlanma kağıtlarının vaizleri de yüzde 22’nin üzerine çıktı ki bu çok vahim bir tabloya işaret ediyor.”

‘Rahip krizi’

Kozanoğlu, ABD ile Türkiye arasında yaşanan sorunların rahip Andrew Brunson’dan ibaret olmadığını da belirtiyor.

Taraflar arasında gerilime neden olan konuların tamamının çözülmesinin zor olduğunu kaydeden Kozanoğlu, şu ifadeleri kullanıyor:

“Onun için hepsinin birden çözülüp de nispi rahatlık ortamına girilmesi çok zor görülüyor. Bunlar nispi olarak çözülme ortamına girerse bile ancak faizleri yükselterek sıcak paraya yeni bir taviz vererek göreceli bir rahatlama yaşanabilir ki onun da sonucunda ekonominin ciddi bir durgunluğa girmesidir. Sade yurttaşlar açısından önemli faturaların ödenmeyeceği, kemer sıkma programının uygulanmayacağı bir çözüm ne yazık ki ufukta görülmüyor.”

“Sonbaharda kriz kaçınılmaz görünüyor”

Kozanoğlu, Türkiye’deki krizin adının da “döviz krizi” olduğunu söyledi.

“En yumuşak karnı mevduat sahiplerinin paralarını bankalardan çekme yoluna gitmeleridir. Eğer böyle bir adım gelmezse burada sakin bir dönem yaşanırsa krizin derinleşmesi biraz daha zaman alır” diye belirten Kozanoğlu, büyüme anlamında ekonomik kriz için tarih verdi:

“Burada daha bir panik ortamı olursa da süreç daha da hızlanabilir ama Türkiye ekonomisinin büyüme anlamında ciddi duraklama-gerileme, hatta kriz dönemine girmesi sonbahar ile birlikte kaçınılmaz görünüyor.” 

Previous post
Temmuz ayında 37 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 433 çocuk istismara maruz bırakıldı
Next post
TL'de kayıplar artıyor: Dolar, euro ve sterlinde yeni tarihi zirve