Ana SayfaEkolojiTarih yerinden edildi: Hasankeyf’teki Artuklu Hamamı da taşındı

Tarih yerinden edildi: Hasankeyf’teki Artuklu Hamamı da taşındı

HABER MERKEZİ – Ilısu Barajı altında kalacak olan Hasankeyf ilçesinde bulunan Artuklu Hamamı, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşındı. Daha önce de Zeynel Bey Türbesi taşınmıştı.

Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi varlıklar, Ilısu Barajı nedeniyle tahrip edilirken, bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı’nın taşınma işlemleri bu sabah başladı.

256 tekerlekli “SPMT” aracıyla taşınan tarihi hamam, yaklaşık 3 saatin ardından geçtiğimiz yıl taşınan Zeynelbey Türbesi’nin yanına getirildi.

Hamamın Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na getirilmesinin ardından bir tören düzenlendi.

Törende, jandarma ve polislerin yoğun önlem alması dikkat çekti.

Çalışan ve resmi protokol dışında kimsenin katılmadığı törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şunları söyledi:

“Tarihini bilmeyen geleceğini tayin edemez diyoruz. Daha önce Zeynel Bey Türbesi’ni taşıdık, şimdi de Artuklu Hamamı’nı taşıyoruz. 12 milyar TL olan maliyeti yıllık sadece 2 milyar elektrikten katkı sağlayacak. Sulama ve diğer gelir kanallarından bahsetmiyoruz bile. Temmuz ayında sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile birinci kapağı kapatarak su tutma çalışmalarına başladık. İkinci kapağı da taşınma işlemleri bitince kapatacağız. Elbette komşularımızı da susuz bırakmamaya özen göstereceğiz.”

Valinin iddiası

Ilısu Barajı ve HES projesi kapsamında eser taşıma çalışmalarının dünyaya örnek niteliğinde olduğunu savunan Batman Valisi Ahmet Deniz,  “Bu eserlerin yanı sıra altı eser daha taşınacak” diyor.

Deniz, Hasankeyf’in gerçek anlamda tarihi kimliğini koruyacağını iddia ediyor.

Previous post
Diyarbakır Kitap Fuarı 25 Eylül'de başlıyor: 'Onur Konuğu' Mıgırdiç Margosyan
Next post
Gazeteci Hülya Emeç ile 'haber kaynağı'na hapis cezası