Ana SayfaÇalışma YaşamıToplumsal iş bölümü algısını yıkan kadınlardan Mor Süpürge Oto Yıkama

Toplumsal iş bölümü algısını yıkan kadınlardan Mor Süpürge Oto Yıkama

HABER MERKEZİ – Mersin’de kadınlara istihdam alanı yaratmayı amaçlayan Anka Üreten Kadınlar Derneği, Mor Süpürge Oto Yıkama projesiyle kadınlara yeni bir çalışma alanı oluşturdu. Dernek başkanı Devrim Özcan, kadınlara karşı olan toplumsal bakış açısını yıkmayı hedeflediklerini söylüyor.

Mersin’de kadınların sosyal ve ekonomik anlamda güçlenmesini sağlamak amacıyla kurulan Anka Üreten Kadınlar Derneği, kadınların çalıştığı bir oto yıkama yeri açtı.

Mor Süpürge Oto Yıkama projesiyle, toplumda kadınlara biçilen rollerin dışında da kadınların işler yapabileceklerini göstermesi amaçlanıyor.

Kadınların dayanışmasını ortaya koymayı da hedefleyen proje kapsamında daha önce fiziksel ve cinsel şiddete maruz bırakılanların da olduğu 5 kadın çalışıyor.

Kentin ‘aykırı kadınları’

Mezopotamya Ajansı’ndan Ergin Çağlar’a konuşan projenin kurucusu Anka Üreten Kadınlar Derneği Başkanı Devrim Özcan, yaptıkları projeler nedeniyle kentte ‘aykırı kadınlar’ olarak anıldıklarını söyledi.

Ortaya koydukları projeler ile toplumda kendisini tam olarak var edememiş ya da yer bulamamış kadınları ekonomik ve sosyal fırsatlar vererek görünür kılmayı hedeflediklerini belirten Özcan, “Kadının güçlenmesi için ekonomisinin olması gerekiyor” dedi.

Oto yıkama işinin diğer birçok iş gibi erkeklerin hakim olduğu bir iş olduğunu kaydeden Özcan, “Biz de o yüzden bu işyerini açtık. Adından da anlaşılacağı gibi mor kadınları temsil ediyor; süpürgemiz de aykırı kadınları. Süpürgenin temizlik ile hiçbir ilgisi yok. Özellikle bunun böyle bilinmesini istiyorum. Biz sadece farklılık yaratıyoruz” diye konuştu.

Özcan, diğer dernekler gibi sadece eğitim vermediklerini iş alanı da sağladıklarına vurgu yaparak, “Biz kadınlara sadece balık tutmayı değil balığı satmayı da öğretiyoruz” dedi.

‘Kadınları ev işleriyle bütünleştirmekten vazgeçirmeye çalışıyoruz’

İş arayan birçok kadının sosyal medya üzerinden kendilerine ulaştıklarını belirten Özcan, “Çalıştığımız büyük firmalar ve fabrikalar var. Onlara eleman bulma konusunda yardımcı oluyoruz. Bu şekilde kadınların işsizlik sorununu çözmeye de çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kadınların farklı işler yapabilmesi için herkesin kadınların önünün açmasını istiyoruz” diyen Özcan, toplumun, kadınları sadece ev işleriyle ya da herhangi bir şeyle bütünleştirmekten vazgeçirmeye çalıştığını anlattı.

Alternatif bir ‘İŞKUR’

Özcan, “kolay.com” adlı bir internet sitesi kurduklarını ve Ekim ayında faaliyete geçecek proje ile iş arayan kadınları bir araya getireceklerini dile getirdi.

“Türkiye Beyazay Derneği Mersin Şubesi ile beraber Çağdaşkent’te bir bostanımız var. Toroslar Belediyesi’nin sivil toplum örgütlerine vermiş olduğu bir alan bu. Burada da kadınlar ve çocukları toprakla buluşturacağız. Biliyorsunuz yine mücadele üretiminle de olmalıdır. Biz kadın işsizlik sorununun odağıyız çünkü kadınların neler yaşadığını çok iyi biliyoruz. Bizler İŞKUR gibi olacağız.”

‘Kendimi burada buldum’

Mor Süpürge Oto Yıkama çalışanlarından Burçin Çayırlı, oto yıkama işini yaklaşık iki yıldır başka bir iş yerinde yaptığını belirterek, ilk etapta aile ve çevresinden büyük tepki aldığını dile getirdi.

Kadının yapamayacağı bir işin olmadığına dikkat çeken Çayırlı, şunları söyledi:

“Ben 2 yıl önce daha çok erkeklerin bulunduğu bir oto yıkama iş yerinde çalışıyordum. İlk başlarda erkeklerin olduğu bir yerde erkeklerin işini yapamayacağımı söylediler. Ama ben araba yıkamayı da arabayla uğraşmayı daha çok seviyorum. Ben şu anda detaylı temizlik, boya koyma dahil olmak üzere hepsini çok iyi yapabiliyorum. Ben bu işi istediğim için başladım asla bunu bir erkek işi olarak görmedim. Bugün kadınların ortaya çıkarmış olduğu bu projeler de bu tür işlerin sadece erkeğe ait olmadığını gösterdiler. Açıkçası ben kendimi burada buldum.”