Ana SayfaDünyaTrump “İran’la ticaret yapan ABD’yle yapamayacak” dedi, Mercedes İran’dan çıktı

Trump “İran’la ticaret yapan ABD’yle yapamayacak” dedi, Mercedes İran’dan çıktı

HABER MERKEZİ –  ABD Başkanı Trump, İran’a yönelik yaptırımları genişleterek, “İran’la iş yapanlar ABD’yle iş yapamayacak” dedi. Yaptırım kararı sonrası Mercedes firması, İran’daki faaliyetlerini dondurduğunu açıkladı.

İran’a yönelik ekonomik ambargonun ilk diliminin devreye girmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklama yaptı.

Trump, “İran’la iş yapanlar ABD’yle iş yapamayacak” dedi. ABD Başkanı’nın mesajı şöyle:

“Bunlar, bugüne dek dayatılan en ağır yaptırımlar ve kasım ayında yeni bir düzeye çıkacaklar. İran’la iş yapan kimse ABD ile iş YAPMAYACAK. DÜNYA BARIŞINDAN daha fazla bir şey istemiyorum.”

Ambargo kararının yürürlüğe girmesi ve Trump’ın mesajı sonrası, dünyanın en büyük lüks segment otomobil ve ağır vasıta araç üreticisi Alman Mercedes firması, İran’daki faaliyetlerini dondurduğunu açıkladı.

Firmanın çatı şirketi Daimler, “Mercedes-Benz kamyonlarının üretim ve satışını devam ettirmiyoruz. Mercedes marka binek araçların da satışı yeniden başlamayacak” dedi.

Daimler, İran otomotiv pazarının beklenenden çok daha zayıf geliştiğini de vurgularken, başta nükleer anlaşmanın geleceği olmak üzere politik gelişmeleri yakından takip edeceğini duyurdu.

Ne olmuştu?

İran’ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketi Türkiye saati ile 07.01 itibarıyla resmen yürürlüğe girmişti.

Yabancı şirketlerin İran’ın otomobil sektörüne girmesini önleyecek yaptırımlar, ülkenin el yapımı halı ve Şam fıstığı gibi gıda ürünlerinin ABD’ye ihracını da ambargoya tabi hale getirmişti.

İran’a yönelik yaptırımların uygulamaya girmesine saatler kala Avrupa Birliği (AB) bir açıklama yaparak ABD’nin kararına duyulan tepkiyi dillendirmişti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilsici Federica Mogherini, küçük ve orta büyüklükte işletmeleri İran’la ticareti arttırmaya teşvik ettiklerini ve bu şirketlerin ABD yaptırımlarından olumsuz etkilenmemesi için bir takım koruyucu önlemler aldıklarını belirtmişti.

Previous post
Türk Telekom spor kulübünde çocuklar cinsel istismara maruz bırakıldı
Next post
Goldman Sachs'ten Türkiye merkezli bankalar için kur uyarısı