Ana SayfaDünyaTrump: Türkiye’den kesintiye gideceğiz

Trump: Türkiye’den kesintiye gideceğiz

HABER MERKEZİ – Rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması için ‘hiçbir şey ödemeyeceklerini’ söyleyen ABD Başkanı Trump, “Türkiye’den kesintiye gideceğiz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan Türkiye’ye yönelik yeni bir mesaj paylaştı.

Türkiye’de ev hapsinde tutulan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması için ‘hiçbir şey ödemeyeceklerini’ söyleyen Trump’ın mesajı şöyle:

“Türkiye yıllar boyunca ABD’den faydalandı. Şimdi harika bir Hristiyan pastörümüzü tutuyorlar ki ondan ülkemizi büyük bir vatansever rehin olarak temsil etmesini istemek zorundayım. Masum bir insanın serbest bırakılması için hiçbir şey ödemeyeceğiz. Biz Türkiye’den kesintiye gidiyoruz!”

ABD’den yeni yaptırım sinyali

ABD Başkanı, dünkü kabine toplantısında da Türkiye için bir kişinin, adını vermediği bir ülkede serbest bırakılmasını sağladığını ancak buna rağmen Brunson’ın serbest bırakılmadığını ifade etti:

“(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın) birisini bir yerden çıkartmak konusunda yardıma ihtiyacı vardı, bana geldi. Harika pastörümüzü ise tutmak istiyorlar. Adil değil. Doğru değil.”

Toplantıda ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise Brunson’ın acilen serbest bırakılmaması durumunda Türkiye’ye yönelik daha fazla yaptırım uygulamaya hazır olduklarının mesajını verdi:

“Bazı kabine üyelerine yaptırım uygulamaya başladık. Eğer (Brunson’ı) hızla serbest bırakmazlarsa, sizinle de birlikte çalışarak, yapmayı planladığımız daha fazla şey var.”

Trump da toplantıda Türkiye’yi kastederek, “İyi bir dost olduklarını göstermediler” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de önceki gün yaptığı açıklamada rahip Brunson’un serbest bırakılması çağrısını yinelemiş, “Türkiye, Başkan Trump’ın kararlılığını test etmemeli” demişti.

Çavuşoğlu: Sorunlarımızı ABD’nin şu anki anlayışıyla çözemeyiz

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10. Büyükelçiler Konferansı’nın dün yapılan kapanışında ABD Başkanı Trump’ın kabine toplantısındaki sözlerine yönelik açıklamalarda bulundu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Çavuşoğlu, Trump’ın ‘Türkiye’nin iyi bir dost olmadığına’ yönelik sözlerine “ABD, gerçek dostun kim olduğunu bilmiyor, göremiyor” yanıtını verdi.

ABD-Türkiye krizi

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınmıştı.

Washington yönetimi, Brunson’ın tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinin ardından önce insan hakları ihlalleriyle suçladığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondurmuştu.

ABD, bunun ardından da Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı almıştı.

Son olarak da ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesini belirleyen tasarıyı imzalamıştı.

Türkiye ise ABD’nin yaptırım kararlarını sert bir dille eleştiriyor.

“Türkiye’nin yeni dost ve müttefik arayışına girebileceği” uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son açıklamasında Türkiye’nin ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulayacağını duyurmuştu.

Previous post
Soul müziğin kraliçesi Aretha Franklin hayatını kaybetti
Next post
Mersin'de gözaltına alınan HDP'lilerden 3'ü tutuklandı