Ana SayfaDünyaTrump’tan Brunson açıklaması: Bu iş bitmedi

Trump’tan Brunson açıklaması: Bu iş bitmedi

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, rahip Brunson’ın serbest bırakılmamasına ilişkin, “Çok uzun süre önce Pastör’ü geri vermeliydiler ve bence Türkiye çok çok kötü davrandı, henüz bu iş bitmedi” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye ile yaşanan krize de değindi.

Rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Trump, “Pastör Brunson harika bir insan. Casus diye uydurma bir suçlama yönelttiler. O bir casus değil. Şu anda yargılanıyor, tabii buna yargılama diyebilirseniz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye uzun bir süredir sorun” diyen Trump, devamla şunları söyledi:

“Çok uzun süre önce Pastör’ü geri vermeliydiler ve bence Türkiye çok çok kötü davrandı, henüz bu iş bitmedi. Oturup bunu kabul etmeyeceğiz. İnsanlarımızı alıkoyamazlar, dolayısıyla ne olacağını göreceğiz.”

‘Türkiye’den kesintiye gideceğiz’

Trump, sabah saatlerinde de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Türkiye’den kesintiye gideceğiz” demiş ve eklemişti:

“Türkiye yıllar boyunca ABD’den faydalandı. Şimdi harika bir Hristiyan pastörümüzü tutuyorlar ki ondan ülkemizi büyük bir vatansever rehin olarak temsil etmesini istemek zorundayım. Masum bir insanın serbest bırakılması için hiçbir şey ödemeyeceğiz. Biz Türkiye’den kesintiye gidiyoruz!”

ABD-Türkiye krizi

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınmıştı.

Washington yönetimi, Brunson’ın tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinin ardından önce insan hakları ihlalleriyle suçladığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondurmuştu.

ABD, bunun ardından da Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı almıştı.

Son olarak da ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesini belirleyen tasarıyı imzalamıştı.

Türkiye ise ABD’nin yaptırım kararlarını sert bir dille eleştiriyor.

“Türkiye’nin yeni dost ve müttefik arayışına girebileceği” uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son açıklamasında Türkiye’nin ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulayacağını duyurmuştu.