Ana SayfaGüncel“Türkiye AB’ye yaklaşmak istediğini açıklıyor ancak ters yönde ilerliyor”

“Türkiye AB’ye yaklaşmak istediğini açıklıyor ancak ters yönde ilerliyor”

HABER MERKEZİ – Ankara’nın AB üyeliği yolunda reformlara hız verme kararı alması ve Reform Eylem Grubu’nun 3 yıl sonra yeniden toplanmasını değerlendiren Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Lambert, “Türkiye, birdenbire AB’ye yaklaşmak istediğini açıklıyor ancak ters yönde ilerliyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecinin önemli mekanizmalarından olan Reform Eylem Grubu 3 yıllık aradan sonra ilk kez yeniden toplanmış, toplantının ardından Ankara’nın AB’ye tam üyelik konusunda kararlılık sergileyeceği ve önümüzdeki süreçte önceliğinin reform olacağı vurgusu yapılmıştı.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Philippe Lambert, Ankara’nın yeni AB çıkışının “inandırıcı olmadığını” söyledi.

“Türkiye, birdenbire AB’ye yaklaşmak istediğini açıklıyor ancak ters yönde ilerliyor” diyen Belçikalı parlamenter, Ankara’nın önce “tek adam yönetiminden vazgeçmesi” ve AB reformlarını somut olarak uygulamaya başlaması gerektiğini belirtti.

“Ankara’nın açıklamaları inandırıcı değil”

Euronews’e konuşan Lambert, Türkiye’de kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığını savunarak, “Bütün kuvvetler tek merkezden yönetilerek tek adam yönetimi söz konusu. Türkiye, yıllardır Avrupa Birliği değerlerine sırtını dönmüş durumda” dedi ve ekledi:

“Kuvvetler ayrılığı, siyasi çoğulculuk, basında çok seslilik, bunların hiçbiri yok. Bu açıklamalar inandırıcı değil. Çok fazla ileri gidildi. Bu yüzden bundan böyle sadece gördüklerime inanırım.”

Şu ana kadar demokrasiye dönüş konusunda hiçbir adım atılmadığını da savunan Lambert, şöyle konuştu:

“Tek adam politikasından vazgeçilmeli ve yapılan reformlar konusunda geri adım atılmalı. Bütün kuvvetler bir tek kişinin elinde bulundurulmamalı. Bu yüzden bu durum inandırıcı değil. Türkiye birdenbire Avrupa Birliği’ne yaklaşmak istediğini belirtiyor ancak ters yönde ilerliyor. Bu hiç inandırıcı değil.”

AB reformları 3 yıl sonra yeniden masada

Ankara-Washington hattında yaşanan gerilim sürecinde yapılan Reform Eylem Grubu toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak katılmıştı.

Dün yapılan toplantıda alınan kararları dört bakan düzenledikleri ortak basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Bakanların verdikleri mesajlarda Ankara’nın AB’ye tam üyelik konusunda kararlılık sergileyeceği ve önümüzdeki süreçte önceliğinin reform olacağı vurgusu yapmaları dikkat çekmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Siyasi reform sürecinin hızlandırılması için mutabık kaldık” demiş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise “Yargıda hedef süresi uygulamasının pilot uygulamalarını Pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak’tan itibaren bu uygulama hayata geçecek” diye konuşmuştu.

Bir sonraki toplantının tarihi ise 11 Aralık 2018 olarak ilan edilmişti.


“Türkiye AB rotasına yeniden girmeye çalışıyor”