Ana SayfaDünya‘Türkiye görmezden geliyor’: Af Örgütü’nden Afrin’deki hak ihlallerine son verme çağrısı

‘Türkiye görmezden geliyor’: Af Örgütü’nden Afrin’deki hak ihlallerine son verme çağrısı

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, Afrin’de Türkiye’nin desteklediği grupların ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğunu açıkladı. Türkiye’yi yaşananları “görmezden gelmekle” suçlayan örgüt, ihlallere son verilmesini talep etti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile girdiği Afrin’deki insan hakları ihlallerine yönelik raporunu açıkladı.

Haziran ve Temmuz ayında Afrin’de yaşayan ve kentten ayrılmak zorunda kalan 32 kişiyle yapılan görüşmelere dayandırılan raporda, ağır insan hakları ihlalleri yaşandığı belirtilerek Türkiye’ye yönelik suçlamalara yer verildi.

Raporda, Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu Afrin’de evlerin yağmalanması, keyfi tutuklamalar, işkence ve sivillerin ortadan kaybolması gibi ağır insan hakları ihlallerinden Türkiye’nin destek verdiği silahlı grupların sorumlu olduğu kaydedildi.

DW Türkçe’nin aktardığı raporda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) söz konusu ihlalleri “görmezden geldiği” de vurgulandı.

Afrin’de hak ihlallerinin ağırlıklı olarak Türkiye destekli gruplar tarafından uygulandığı belirtilen raporda, Türkiye’nin de bu grupları silahlandırdığına dikkat çekildi.

Af Örgütü’nün Afrinliler ile yaptığı görüşmeler sonucu hazırlanan raporda, söz konusu silahlı grupların okulları işgal ettiği ve kentte binlerce çocuğun okula gitmesinin engellendiğine yer verildi.

“Türkiye desteklediği grupların şiddet eylemlerine son vermeli”

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Türk güçlerin kontrol etmediği Suriyeli silahlı grupların kaos yaratmaya devam ettiğini” söyledi.

Afrin’de “işgalci güç” olarak tanımladığı Türkiye’nin bölgenin refahı ve hukuki düzenin tesis edilmesinden sorumlu olduğunu ifade eden Maalouf, “Türkiye zaman kaybetmeden desteklediği grupların şiddet eylemlerine son vermeli, sorumluların hesap vermesini sağlamalı ve Afrinlilerin hayatlarını yeniden kurmasına yardımcı olmalıdır” dedi.

Lynn, Türkiye’nin bu görevlerini yerine getirmediği eleştirisinde de bulundu.


Kayıt altına alınabilenler: Afrin’de en az 25 sivil öldürüldü, 57 kişi zorla kaybedildi