Ana SayfaEkolojiUrfa’da tarihi Göbeklitepe yakınlarındaki ormanlık alanda yangın

Urfa’da tarihi Göbeklitepe yakınlarındaki ormanlık alanda yangın

HABER MERKEZİ – Urfa’da tarihi Göbeklitepe yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın 3 saat süren çalışmalar sonucu kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle 15 dönümlük alandaki ağaçlar ve canlılar zarar gördü.

Urfa’da 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Göbeklitepe çevresindeki 40 dönüm ormanlıkta çıkan yangına, itfaiye ekipleri müdahale etti.

3 saat süren çalışması sonucu yangın, kontrol altına alındı.

DHA’nın haberine göre yangın nedeniyle 15 dönümlük alandaki ağaçlar ve canlılar zarar gördü.

Ekiplerin soğutma çalışmasını sürdürdüğü bölgedeki yangının çıkış nedeni ise araştırılıyor.

Yangının çıktığı bölgenin, Göbeklitepe Ören Yeri’ne yaklaşık 4 kilometre mesafede olduğu belirtildi.

Göbeklitepe hakkında

Kazı çalışmalarının başlatıldığı 1995 yılından itibaren uygarlığın kökeni hakkındaki görüşleri değiştiren Göbeklitepe, belki de tüm insanlığın tarihini baştan yazabilecek bir öneme sahip. Hayvan figürleriyle yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla 12 bin yıllık dairesel yapılar, tarım devriminden ve hatta çanak çömlek yapımının icadından bile daha eski.

Uzmanlar daha önce, avcı-toplayıcıların yerleşik düzene geçip tarım yapması sonucu anıtsal alanların yapıldığını düşünüyorlardı. Fakat tarıma geçilmeden önce avcı toplayıcı insanlar tarafından inşa edilen Göbekli Tepe, tüm bu düşünce sistemini altüst etti.

Göbeklitepe’deki T biçimli dikilitaşların en büyüğünün ağırlığı 16 tonu aşıyor. Bu taşları yontmak ve yakındaki taş ocağından taşımak, çok sayıda insan ve hepsini doyuracak miktarda yiyecek gerektiren zorlu bir organizasyon gerektiriyor.

Burada şimdiye kadar yapılan kazılarda bu insanların yerleşik bir hayat sürdüğüne dair bir kanıt bulunamadı. Bu yüzden Göbeklitepe’nin dönemsel bir toplanma ve şölen yeri olduğu düşünülüyor.