Ana SayfaÇeviriVenezuela’da ekonomik çöküş: Toplu göç sürüyor, Latin Amerika ülkeleri sınırı kapatıyor

Venezuela’da ekonomik çöküş: Toplu göç sürüyor, Latin Amerika ülkeleri sınırı kapatıyor

HABER MERKEZİ – Enflasyonun 7 haneli sayılara fırladığı Venezuela’daki ekonomik çöküş yüzünden Venezuelalılar ülkelerini terk etmek zorunda kalırken, komşu ülkeler sırayla sınır kapılarını kapıyor ya da mültecilerin ülkeye girişini zorlaştırıyor. Ekvador-Kolombiya sınırında kalan Venezuelalılardan Santan, “Venezuela’ya geri dönmeyeceğiz. Venezuela’da ölmektense burada, sınırda ölmeyi tercih ederiz” diyor.


Çeviri-Derleme: Lokman Sazan


Ekonomik kriz nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalarak bin 500 kilometre yürüyen Venezuelalılar’ın uzun yolculuğu, Ekvador sınırında sona erdirildi.

Evlerini terk eden Venezuelalılara ev sahipliği yapan diğer Latin Amerika ülkeleri gibi Ekvador da geçtiğimiz Cumartesi günü aniden sınıra yeni bariyerler yerleştirip, daha önce kimlikle girişine izin verdikleri Venezuela vatandaşlarından pasaport talep etmeye başladı.

Ancak hak savunucuları, Venezuela’da devlet bakanlıklarının pasaport temini için bin 500 dolar tutarında kara borsa oluşturduğunu ve yalnızca ekonomik durumu iyi olanların bunu karşılayabildiğini söylüyor.

Sınırdan alınmayan yüzlerce Venezuelalı da duruma tepki gösteriyor.

“Geri dönmeyeceğiz”

Sınırda bekletilen Venezuelalılardan biri de 61 yaşındaki Deisy Santan.

Santan, Venezuela’da inşaat mühendisliğini 11 gün önce bırakıp otobüsle Cumartesi günü Kolombiya-Ekvador sınıra gelmiş.

“Biz Ekvador’a kalmaya gelmedik. Neden kapıyı yüzümüze kapatıyorlar?” diyen Santan’ın amacı Peru’ya yerleşmek.

“Venezuela’ya geri dönmeyeceğiz” diye belirtiyor ve ekliyor Santan: “Venezuela’da ölmektense burada, sınırda ölmeyi tercih ederiz.”

Venezuela’nın Barquisimeto kentinden sınıra gelen 32 yaşındaki Jaime Salvador ise “Bu saatten sonra insanlar orada mağdur olmaktansa sınırda mağdur olmayı tercih ediyor” diyor.

Salvador, Kolombiya-Ekvador sınırında yaşam koşullarının zorlu olduğunu belirtmesine rağmen buradan kurtulmayı planlıyor.

Göçün artması bekleniyor

2014’ten bu yana Ekvador, Peru ve Brezilya’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin yaklaşık 2.3 milyon Venezuela vatandaşını kabul etmesi, ülkeye alımlardaki bu karar değişikliğinin sebeplerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kolombiya ve diğer ülkelerdeki yetkililer, Venezuela’da enflasyonun son yılda yüzde 1 milyona ulaşması, elektrik kesintilerinin artışı ve kamu hizmetlerinin çökmesinden dolayı son aylarda göç artışının daha da hızlandığını söylüyor.

Öte yandan Venezuela’daki gelişmeler, bu durumun tersine dönmeyeceğine işaret ediyor.

Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun Pazartesi günü açıkladığı, asgari ücrete yüzde 6 zam yapılacağı ve vergilerin yükseltileceği gibi adımların yer aldığı planın ekonomiyi felce uğratıp daha fazla insanın kaçmasına neden olacağı yorumları yapılıyor.

Maduro, yeni ekonomi planını “etkileyici ve büyülü formül” olarak tanımlasa da buna karşın birçok iş insanı süresiz olarak işletmelerini kapatacaklarını duyurdu.

Öte yandan komşu ülkeler de Venezuela’da olumlu gelişmelerin yaşanacağı ve göçün yavaşlayacağı yönündeki inançlarını kaybetmeye başladı.

Sınırlar Venezuelalılara kapatılıyor

Venezuela’dan göç hızla artış gösterirken, Latin Amerika ülkeleri kapılarını teker teker Venezuelalılara kapıyor veya sınırdan geçmelerini zorlaştırıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu bir çetenin, Venezuelalıların bir esnafı darp ettiği yönündeki haberin ardından Roraima eyaletinde Venezuelaların bulunduğu kampı kundaklaması sonrası Brezilya hükümeti, sınıra askeri birlik yolladı, yetkililer de Venezuelalıların başka ülkeye gönderileceği açıklaması yaptı.

Peru da geçtiğimiz Cumartesi günü Ekvador gibi Venezuela vatandaşlarına pasaport zorunluluğu getirdi.

Peru Başkanı Martin Vizcarra, buna ek olarak, Venezuelalıların sağlık hizmeti erişimi, çalışma izni ve devlet okullarında eğitim hakkı için başvurmak zorunda olduğu geçici oturum izni başvuru süresini sınırladığını açıklamıştı.

Böylelikle geçici oturma izni için 31 Aralık’tan önce ülkeye giriş yapmak gerekliyken, yeni düzenlemeyle bu tarih 31 Ekim’e çekildi.


Kaynak: Wall Street Journal
Previous post
Diyarbakır'dan Mardin'e: Kent merkezlerine kalekol, yollara zırhlı kule
Next post
"Rusya S-400'leri 2019’da Türkiye'ye teslim edecek"