Ana SayfaToplumsal CinsiyetYakılarak öldürülmüştü: Hande Kader cinayetinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen iddianame yok

Yakılarak öldürülmüştü: Hande Kader cinayetinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen iddianame yok

HABER MERKEZİ – TOMA’nın karşısına oturarak polis şiddetine karşı direndiği anlarla akıllara kazınan trans kadın Hande Kader’in yakılarak öldürülmesinin üzerinden iki yıl geçti. Ancak başlatılan soruşturma kapsamında bir ilerleme kaydedilmedi, iddianame dahi hazırlanmadı.

2015 yılında polis LGBTİ’lerin her yıl Taksim’de düzenlediği Onur Yürüyüşü’ne izin vermemiş, yürüyüşçülere karşı tazyikli su, plastik mermi ve biber gazı kullanmıştı.

Ancak polisin bu şiddetine Hande Kader isimli bir trans kadın direnerek yanıt vermişti.

Kader, arkadaşı ile TOMA’nın önüne oturarak polisin müdahalesini protesto etmişti.

Bu direnişinden tam bir yıl sonra 6 Ağustos’ta Kader’in kayıp olduğu haberi gelmiş, 13 Ağustos günü ise Zekeriyaköy’de yol kenarında yanmış halde olan cansız bedenine ulaşılmıştı.

Kader’in tanınmaz hale gelen cenazesini, aynı evde yaşadığı arkadaşı Davut Dengiler Yenibosna’da kimliği tespit edilemeyenlerin götürüldüğü morgda tespit edebilmişti.

Kader’in öldürülmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında görevli savcı, Kader’in yakın arkadaşlarının ifadelerine başvurmuş ve Kader’in cenazesinin bulunduğu yerdeki baz istasyonu kayıtlarını talep etmişti.

Ayrıca Şişli civarındaki MOBESE kameraları incelenmişti.

Ancak aradan 2 yıl geçmesine rağmen iddianame halen hazırlanmadı.

‘2 yıl geçti ama en ufak bir aydınlanma yok’

Kader’in arkadaşları ve hak savunucuları bu davanın da diğer trans cinayetleri gibi ‘fail meçhul’ kalması endişesini taşıyor.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’a konuşan Kader’in bir dönem aynı apartmanda oturduğu arkadaşı insan hakları savunucusu trans kadın Deniz Tunç, dosyada en ufak bir ilerleme olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Soruşturma ve kovuşturma evresi erk, egemen zihniyet eliyle yürütüldüğü için failler ya bulunmuyor. Bulunan failler ise çok küçük cezalarla ödüllendiriliyorlar. Hande’nin katledilmesinin üzerinden 2 yıl geçti ama dosyada en ufak bir aydınlanma yok. Ne yazık ki transların, kadınların ve çocukların katil ya da tecavüzcülerini bulmak yargının öncelikli amacı değil. Tek isteğimiz soruşturma savcısının konuyu vicdani olarak ele alması ve peşini bırakmaması.”

Previous post
Fotoğrafını çekmeye çalışan turisti ısıran su aygırı öldürüldü
Next post
Samir Amin’in ardından: Bir Marksistin ölümü – Vijay Prashad