Ana SayfaEkonomi‘Yeni ekonomi modeli’ni tanıtan Albayrak: Mevcut tablo makro göstergelere göre mantıklı değil

‘Yeni ekonomi modeli’ni tanıtan Albayrak: Mevcut tablo makro göstergelere göre mantıklı değil

HABER MERKEZİ – Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, ‘yeni ekonomi modeli’ni tanıttı. Yeni modelin prensiplerini ve hedeflerini anlatan Albayrak, ekonomideki şu anki mevcut tablo için “Türkiye’nin makro göstergeleri dikkate alındığında makul ve mantıklı değil” açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe’de düzenlenen toplantıyla ekonomide yeni yol haritasını açıkladı.

Birçok iş insanının katıldığı toplantıda ‘yeni ekonomi modeli’ni tanıtan Albayrak, “Yeni dönem Türkiye’nin tüm kurumlarıyla, tüm detaylı stratejileriyle, daha hızlı ve daha güçlü politikalarla hedeflerine ilerlediği bir süreç olacak” dedi.

Albayrak, yeni modelin prensiplerini şöyle sıraladı:

  1. Tüm piyasa paydaşlarıyla daha etkim bir iletişim ve güvene dayalı bir süreci ortaya koymak
  2. Piyasa ve teori çerçevesinde bakıldığında gerçekçi politikaların seçilmesinin öncelikli olması.
  3. (Merkez Bankası’nın) Para politikalarının tam bağımsızlığının sağlanması.
  4. Bütçe dengesinin tekrardan sağlanması ve kalitesinin arttırılması
  5. Sıkı para ve mali politikası
  6. Mali ve para politikasının koordinasyonun sağlanması

Hedefler neler?

Adaletli paylaşımı hedeflediklerini kaydeden Albayrak, enflasyon ve cari açık ile mücadele edileceğini belirterek, “Kamuda borçlanmadaki kaynak çeşitliliği sağlanacak” dedi.

Albayrak, yeni ekonomik yaklaşımında dört tane sac ayağı olduğunu açıklayarak, onları şöyle sıraladı:

“Birinci adım ‘ekonomik dengelenme’ dediğimiz bir süreçten bahsediyoruz. 2018-19 yıllarında Türkiye birinci fazı bitirip, sürdürülebilir ve istikrarlı büyüme dediğimiz ikinci faza geçecek. Bu süreci 2020-21 yılında ortaya koyduktan sonra 3. fazı dediğimiz daha adaletli bir paylaşıma taşıyacağız. Daha sonra +1 dediğimiz nitelikli insan ve güçlü toplumu ortaya koyacağız.

Ekonomik dengelenmeyi sağlamak için ilk sac ayağı enflasyonla mücadele olacak. İkinci adım çok daha sıkı bir Ankara-Maliye Bakanlığı, üçüncüsü cari açığın düşürülmesi. Cari açığın düşürülmesi ile ilgili stratejik adımların atıldığı önemli bir dönem olacak.”

Ekonomideki gidişata da değinen Albayrak, “Ekonomideki mevcut tablo, Türkiye’nin makro göstergeleri dikkate alındığında makul ve mantıklı değil” dedi.

Toplantıya kimler katıldı?

Toplantıya TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, Shell Türkiye CEO’su Ahmet Erdem, Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Erün, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Acıbadem Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi Vuslat Doğan Sabancı, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türk Telekom CEO’su Paul Doany ve Akfen Holding Yönetin Kurulu üyesi Pelin Akın’ın da aralarında olduğu iş insanları katıldı.

Previous post
ABD'den Türkiye'ye yeni yaptırım: Çelik ve alüminyumda gümrük vergisi iki katına çıkıyor
Next post
Gazeteci Ruken Demir 'adli kontrol'le serbest bırakıldı