Ana SayfaGüncelYÖK’ten akademisyen ihraçları için üniversitelere genelge

YÖK’ten akademisyen ihraçları için üniversitelere genelge

HABER MERKEZİ – YÖK, üniversiteler tarafından gönderilecek kamu görevinden çıkarma teklifleriyle ilgili usul ve esasları belirledi. Üniversitelere gönderilen genelgeye göre üniversiteler ihraç için komisyon kuracak.

Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) üniversitelere gönderdiği genelge aracılığıyla, ihraç konusunda düzenleme yapıldı.

Buna göre ihraç teklifi verilen kişiye, gerekli açıklamaları yapması ve kendisini savunabilmesi için yedi günden az olmamak kaydıyla makul bir süre verilecek.

Komisyon kurulacak

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, 31 Temmuz 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan 7145 sayılı Kanun çerçevesinde çalışmaların yapıldığı belirtildi. Buna göre kamu görevinden çıkarma teklifine esas teşkil edecek olan dosya, üniversite rektörlüğünce görevlendirilecek bir komisyon tarafından hazırlanacak.

Bu komisyonun üyelerinin seçiminde uyulacak hususlar ise şöyle:

  • Komisyon üyelerinin, hakkında çıkarma teklifinde bulunulan kişinin geçmişte herhangi bir husumete konu ilişkilerinin olmaması
  • Haklarında daha önce herhangi bir disiplin cezası verilmemiş olması
  • İdari tecrübesi olanlara öncelik verilmesi
  • Hakkında inceleme yapılan akademik personelden daha üst veya denk unvana sahip olmaları

Kamu görevinden çıkarma teklifine esas teşkil edecek dosyanın hazırlanmasında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 53/A maddesindeki usule ilişkin hükümler esas alınacak.

Hakkında dosya tanzim edilenin savunmasının ilgili komisyonca kabul görmemesi halinde, bunun komisyon raporunda gerekçelendirilmesi ve komisyon görüşünün oluşmasına dayanak gösterilen delillerin belirtilmesine dikkat gösterilecek.

Çıkarma teklifine esas komisyon raporu, mutlaka üniversite yönetim kurulunda görüşülerek karara bağlanacak.

YÖK’e bildirilecek

Rektörün, ilgili personelin çıkarılması yönündeki kanaatinin, teklife esas olmak üzere “açıkça” belirtilmesi ve teklife esas dosyanın, bir dizi pusulasına bağlanarak YÖK’e gönderilmesi gerekecek.

Previous post
'Dünyanın en sağlıklı kentleri' listesi: Amsterdam ilk sırada, İstanbul sondan ikinci
Next post
Dört yıl sonra BM Golan Tepeleri'ne geri döndü