Ana SayfaEkonomi’15 Eylül’den itibaren ilaç depoları boşalacak, döviz artışı etkisini gösterecek’

’15 Eylül’den itibaren ilaç depoları boşalacak, döviz artışı etkisini gösterecek’

HABER MERKEZİ – TL’deki hızlı değer kaybı, yeni ilaç ithalatını ve eczaneleri de etkilemeye başlamış durumda. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, “Depolarda şu an ilaç var ancak 15 Eylül’den itibaren depolar boşalacak” dedi.

ABD ile yaşanan krizin ardından Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı, eczacıları etkilemeye başlamış durumda.

Sağlık Bakanlığı ilaca erişimde sıkıntı yaşanmayacağını, fiyatların artmayacağını söylerken, Ankara Tabip Odası ise ilaç depolarındaki stokların erimesiyle 15 Eylül’den itibaren döviz artışının etkisini göstereceğini vurguluyor.

BBC Türkçe’den Öykü Altuntaş’ın haberine göre uzmanlar, ilaca erişimde şu an bir sıkıntı yaşanmadığını belirtiyor. Ancak stokların erimesiyle beraber bir krizin baş gösterebileceği endişesi mevcut.

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, “Depolarda şu an ilaç var ancak 15 Eylül’den itibaren depolar boşalacak ve döviz artışı etkisini gösterecek” derken, İstanbul Eczacı Odası da çoğu kanser ve kronik rahatsızlıklarda kullanılan 1000’e yakın yakın ithal ilacın piyasada bulunamadığını söylüyor.

Habere göre ilaç bulmanın zorlaştığını eczaneler de dile getiriyor. Bursa’dan bir eczane çalışanı, “İthal ilaçlarla ilgili sıkıntılar olmadığı doğru değil. İlaç eksikler listesini depoya okuyoruz, depolar ‘yok’ yanıtını veriyor” diyor.

‘İleriyi öngöremiyoruz’

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Onkolog Prof. Dr Nazan Günel ise kamu hastanelerinde ilaç sıkıntısıyla karşılaşmadıklarını ancak ilerisini de öngöremediklerini söylüyor.

Ağustos ayında döviz kurunda güncelleme ve ücret politikasıyla ilgili düzenlemeler yapılmadığı için ilaçların yenisini temin etmede sorunlar yaşanırsa, bir bürokratik süreç devreye girecek.

Vedat Bulut’a göre bu kanser tedavisi için soru işareti yaratıyor.

İlaca erişimdeki kaygılar NYT’de

İlaca erişimle ilgili kaygılar geçen ay New York Times’ın (NYT) sayfalarına da konu olmuştu.

NYT’nin haberinde İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu’nun “Eczanemde hastalara onları hayatta tutacak ilaçları verememekten endişe ediyorum” ifadelerine yer verilmişti.

Sarıalioğlu toptancıların kritik ilaçları “artık kâr elde edemeyecekleri” endişesiyle satmayacağından kaygı duyan başka eczanelerden de sıklıkla telefon aldığını söylemişti.

Previous post
Yargının Kürt basını mesaisi: Eylül’de 84 gazeteci yargılanacak
Next post
Yeni Demokrasi Gazetesi çalışanlarının evlerine polis baskını