Ana SayfaÇalışma Yaşamı3. Havalimanı baskını: 28 inşaat işçisine tutuklama talebi

3. Havalimanı baskını: 28 inşaat işçisine tutuklama talebi

HABER MERKEZİ – Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yapan ve işçi koğuşlarına yapılan baskın sonucu gözaltına alınan yüzlerce işçiden bir kısmı Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne getirildi. Aralarında İnşaat-İş yöneticilerinin de bulunduğu 28 işçi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına 15 Eylül’de düzenlenen baskında gözaltına alınan yüzlerce işçiden bir kısmı, savcılık sorguları için Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne getirilmeye başlandı.

Adliyeye getirilen aralarında İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) yöneticilerinin de olduğu işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “İnşaat işçisi köle değildir”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atarken, jandarmalar slogan atan işçilerin ağızlarını kapatarak müdahale etti.

28 inşaat işçisine tutuklama talebi

Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne getirilen 43 işçinin savcılık işlemleri sona erdi.

Savcı, 15 işçinin adli kontrol ile serbest bırakılmasını isterken, aralarında İnşaat-İş yöneticisi Yunus Özgür ve basın sözcüsü Uğur Karadaş ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Yusuf Yılmaz’ın bulunduğu 28 işçinin tutuklanmasını talep etti.

İşçilerin ifadesini almayan savcı, “Kamu malına zarar verme”, “Polise mukavemet”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali” iddialarıyla tutuklanmaları istediği 43 kişi mahkemeye sevk edildi.

İstanbul Barosu: En büyük toplu gözaltı ile karşı karşıyayız

Öte yandan işçilerin gözaltına alınmasına dair İstanbul Barosu yazılı açıklama yaptı.

“Havaalanı işçileri için sürdürülen soruşturmada yasa hükmü uygulanmamaktadır” denilen açıklamada, yapılan baskında 401 kişinin gözaltına alındığı hatırlatılarak “Bizzat Valilik açıklaması, ülkemizde yaşanan en büyük toplu gözaltı ile karşı karşıya olduğumuzu anlatmaktadır. Diğer taraftan ‘çözülmeye muhtaç’ sorunlar bulunduğunun kamu gücü tarafından açıklanması da, çalışma koşullarının anlaşılması bakımından önemlidir” denildi.

Ne olmuştu?

İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek için 14 Eylül Cuma günü sabah erken saatlerde eyleme geçmiş, servislerin çıkışını engelleyerek tepkilerini göstermişti.

Yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu belirten binlerce işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesini istemişti.

Eylemin devam etmesi üzerine şantiye alanına çağrılan jandarma, işçilere biber gazı ile saldırmış ancak eylemdeki işçiler geri adım atmamıştı.

Bunun ardından aralarında İnşaat-İş üyelerinin de bulunduğu işçi temsilcileri ile İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu bir araya gelerek, bir görüşme gerçekleştirmişti.

İşletmeciye 15 maddelik talep listesi sunduklarını aktaran İnşaat-İş, görüşmenin hiçbir kabulün olmadığı ‘oyalamacı’ bir tutumla sona erdiğini de duyurmuştu.

İşçilerin eyleme devam kararı alması üzerine ise şantiye alanına jandarma takviyesi yapılmıştı.

Jandarma ve özel harekat polisleri, 15 Eylül Cumartesi günü eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarının kapılarını kırarak şafak baskını düzenlemişti.

Sabah saat 04:00 sularında düzenlenen baskında, aralarında İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce işçi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan işçilerin bir kısmı 16 Eylül’de serbest bırakılırken, diğerleri ise ancak gözaltındaki üçüncü gününde avukatlarla görüşebilmişti.

Previous post
Şahin Öner'i öldüren polise 25 yıla kadar hapis istemi
Next post
Gündem 'silahtan arındırılmış bölge': Ankara, Tahran ve Şam'dan İdlib açıklamaları