Ana SayfaÇalışma Yaşamı3. Havalimanı baskını: Gözaltına alınan işçilerden 160’ı serbest bırakıldı

3. Havalimanı baskını: Gözaltına alınan işçilerden 160’ı serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına yapılan baskın sonucu gözaltına alınan yüzlerce işçiden 160’ı serbest bırakıldı. İnşaat-İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Acu, “İGA’nın şantiyeye bir sorgu merkezi kurduğunu ve orada işçilere kaba dayak atıp eylem hakkında bilgi ve isim almaya çalıştığını öğrendik” dedi.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına düzenlenen baskında gözaltına alınan yüzlerce işçiden 160’ı serbest bırakıldı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Dev Yapı-İş tarafından dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, “3. Havalimanı’nda gözaltına alınan 537 işçi arkadaşımızdan Arnavutköy İlçe Jandarma’da tutulan 160 işçi az önce serbest bırakıldı” denildi.

“Sorgu merkezi kuruldu, işçilere şiddet uygulanıyor”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev-Yapı İş), gözaltına alınan işçilerin serbest bırakılması için basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısında grup adına açıklama yapan İnşaat İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Tezcan Acu, “Şantiyedeki işçilerin aktardığı bilgilere göre İGA’nın şantiyeye bir sorgu merkezi kurduğunu ve orada işçilere kaba dayak atıp eylem hakkında bilgi ve isim almaya çalıştığını öğrendik” dedi.

Şantiyede çalışan işçilerin taleplerinin haklı olduğuna vurgu yapan Acu, “Nitekim işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle yaptığı eylem sürerken sepet vincinin devrilerek iki arkadaşımızın yaralanması, taleplerimizin gerçekliğinin en büyük göstergesidir” şeklinde konuştu.

Havalimanı’nda zırhlı araçlar devriye geziyor

Öte yandan havalimanındaki işçilerden biri tarafından kaydedilen görüntülerde, havalimanında TOMA’ların bulunduğu ve zırhlı araçların devriye gezdiği görülüyor.

“İnsani talepler kriminalize edilmek isteniyor”

Hukuk örgütleri, 3. Havalimanı’nda kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yapan inşaat işçilerinin gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Barosu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukat Ahmet Baran Çelik, işçilerin insani taleplerinin kriminalize edilmek istendiğine dikkat çekti.

Demokrasi için Hukukçular Derneği’nden avukat Yıldız İmrek “Devlet ve şirketler suç ortaklığı yaptı” diye konuştu.

İmrek, “İşçilerin bu şekilde gözaltında tutulması tazminat hakkı anlamına geliyor. Yetkililer bu hukuksuzluğu derhal sonlandırmalı, geri adım atmalıdır” dedi.


“Devlet ve şirketler suç ortağı, işçilerin insani talepleri kriminalize edilmek isteniyor”


Ne olmuştu?

İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek için dün sabah erken saatlerde eyleme geçmiş, servislerin çıkışını engelleyerek tepkilerini göstermişti.

Yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu belirten binlerce işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesini istemişti.

Eylemin devam etmesi üzerine şantiye alanına çağrılan jandarma, işçilere biber gazı ile saldırmış ancak eylemdeki işçiler geri adım atmamıştı.

Bunun ardından aralarında İnşaat-İş üyelerinin de bulunduğu işçi temsilcileri ile İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu bir araya gelerek, bir görüşme gerçekleştirmişti.

İşletmeciye 15 maddelik talep listesi sunduklarını aktaran İnşaat-İş, görüşmenin hiçbir kabulün olmadığı ‘oyalamacı’ bir tutumla sona erdiğini de duyurmuştu.

İşçilerin eyleme devam kararı alması üzerine ise şantiye alanına jandarma takviyesi yapılmıştı.

Jandarma ve özel harekat polisleri, eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarının kapılarını kırarak şafak baskını düzenlemişti.

Sabah saat 04:00 sularında düzenlenen baskında, aralarında İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) yöneticilerinin de bulunduğu 600’e yakın işçi gözaltına alınmıştı.


3. havalimanında eylem: İşçilerin talepleri karşısında ‘somut adım yok’


İşçilerin talepleri ise şöyle:


Gazete Karınca



Önceki Haber
2018 Hrant Dink Ödülü Murat Çelikkan ve Mwatana İnsan Hakları Örgütü'ne verildi
Sonraki Haber
Türkiye basın tarihinin ilk kadın genel yayın yönetmeni: Gurbetelli Ersöz