Ana SayfaÇalışma Yaşamı3. Havalimanı’na şafak baskını: İşçi koğuşlarının kapıları kırıldı, 543 gözaltı var

3. Havalimanı’na şafak baskını: İşçi koğuşlarının kapıları kırıldı, 543 gözaltı var

HABER MERKEZİ – Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına sabaha karşı baskın gerçekleşti. Kapıların kırılarak girildiği belirtilen koğuşlardan aralarında İnşaat-İş yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce işçi gözaltına alındı.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda dün çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına şafak vakti baskın düzenlendi.

Jandarma ve özel harekat polisleri tarafından saat 04:00 sularında yapılan baskında, havalimanı şantyesindeki işçi koğuşlarının kapılarının kırıldığı bildirildi.

Baskında aralarında İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce işçi gözaltına alındı.

İnşaat-İş, operasyonda aralarında sendika yöneticileri Uğur Karadaş, Özkan Özkanlı, Yunus Özgür ile Deniz Gider’in de olduğu 600’e yakın işçinin gözaltına alındığını duyurdu.

‘Yüzlerce işçi gözaltında’

Dokuz8Haber’den Sezgin Kartal’ın aktardığına göre baskının ardından 3. Havalimanı inşaat alanına Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Serpil Kemalbay, Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, Züleyha Gülüm ve Erkan Baş ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker geldi.

Burada gazetecilere açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, gözaltı sayısının 300 ila 400 arasında olduğu bilgisini paylaştı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de aralarında sendika yöneticilerinin de olduğu 400’e yakın işçinin gözaltına alındığını söyledi.

Diğer işçilerin tehdit edildiğini de belirten Gülüm, ‘şantiye alanında adeta sıkıyönetim ilan edilmiş’ dedi.

Kenanoğlu ayrıca, gözaltına alınan işçilerin üç ayrı jandarma karakolunda tutulduklarını aktardı.

‘Jandarma karakolu odalarının tümü işçilerle dolu’

Yapılan açıklamaların ardından milletvekilleri, işçilerin tutulduğu karakollara geçti.

HDP Milletvekili Erkan Baş, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Arnavutköy Jandarma Karakolu’nda olduklarını belirterek, “Dışarıdan görülen odaların tümü işçilerle dolu. Buraya sığmadığı için Eyüp’e ve Maslak’a (İl Jandarma) götürülen işçiler var” dedi.

Baş, “Karakol önünde taşeron şirkete ait otobüsler duruyor, işçileri patronların otobüsleriyle gözaltına alan devlet!” diyerek de duruma tepki gösterdi.

Gözaltına alınan işçilerin sayısı 543

Mezopotamya Haber Ajansı’nın (MA) aktardığına göre gözaltına alınan işçilerin sayısının 543.

Gözaltına alınan işçilerden 380’inin Arnavutköy Jandarma Karakolu’nda, 73’ünün Maslak’ta bulunan İl Jandarma Komutanlığı’nda, 90’ının ise Eyüp İlçe Jandarma Komutanlığı’nda tutulduğu öğrenildi.

Gelişmeleri takip eden HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Erkan Baş da Arnavutköy Jandarma Karakolu önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Erkan Baş, “Bir şantiyede çalışan işçiler en insani taleplerini istediği için gözaltına alındı. Bunun anlamı açıktır, ‘Biz bu işçilerin karşısındaki patronun yanındayız. Bu patronların çıkarlarını savunmakla görevli buluyoruz’ diyorlar. İşte tam da bu yüzden buradayız. Onlar patronların çıkarlarını savunuyorsa biz de işçilerin haklarını savunuyoruz” dedi.

Baskını anlatan işçi: Bize baskı uyguladılar, gece bizi uyutmadılar 

3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerden biri ise sabaha karşı yapılan jandarma baskınında yaşadıklarını Yol TV’ye anlattı:

“Koçbaşı ile kapılarımızı kırdılar. Bize baskı uyguladılar. Dün gece bizi uyutmadılar ve işe çıkmamızı istediler. Nasıl işe çıkacağız?”

‘Mahremime girdiler’ diyen işçi, durumu kabul etmediğini vurgulayarak, “Bize bedavadan para vermiyorlar, ama biz de onlara bedavadan çalışamayız” dedi.

‘Talepler karşılanıncaya kadar çalışmayacağız’

Öte yandan gözaltına alınan iş arkadaşlarının durumunu öğrenmek için jandarma karakolunun önünde bekleyen işçiler, gözaltındaki işçilerin serbest bırakılması ve açıklanan taleplerin karşılanmasını istedi.

MA’ya konuşan güvenlik endişesiyle ismini vermek istemeyen işçilerden biri, “Taleplerimiz karşılanıncaya ve gözaltılar bitene kadar çalışmayacağız. Haklı taleplerimiz yerine getirilmeli” dedi.

Kardeşinin gözaltına alındığını belirten işçilerden biri de ağır iş koşullarından dolayı çalışmayacağını vurgulayarak, “7 aydır çalışıyordum. Bu olaylardan sonra çalışmayı düşünmüyorum. İçeride bir aylık alacağım var. Biz hakkımızı istemekten başka ne yaptık? Kardeşimi serbest bıraksınlar. Alacağımızı da versinler” diye konuştu.


HDP: İşçiler serbest bırakılmalı, talepler karşılanmak zorunda


Ne olmuştu?

İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek için dün sabah erken saatlerde eyleme geçmiş, servislerin çıkışını engelleyerek tepkilerini göstermişti.

Yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu belirten binlerce işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesini istemişti.

Eylemin devam etmesi üzerine şantiye alanına çağrılan jandarma, işçilere biber gazı ile saldırmış ancak eylemdeki işçiler geri adım atmamıştı.

Bunun ardından aralarında İnşaat-İş üyelerinin de bulunduğu işçi temsilcileri ile İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu bir araya gelerek, bir görüşme gerçekleştirmişti.

İşletmeciye 15 maddelik talep listesi sunduklarını aktaran İnşaat-İş, görüşmenin hiçbir kabulün olmadığı ‘oyalamacı’ bir tutumla sona erdiğini de duyurmuştu.

İşçilerin eyleme devam kararı alması üzerine ise şantiye alanına jandarma takviyesi yapılmıştı.


3. havalimanında eylem: İşçilerin talepleri karşısında ‘somut adım yok’


İşçilerin talepleri ise şöyle:


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dedesi Aram’ın izinde: Yükselen milliyetçilik, soyadı kanunu ve 6-7 Eylül pogromu
Sonraki Haber
Hindistan'da maden karşıtı bir yaşam savunucusu: Fatima Babu