Ana SayfaÇalışma Yaşamı3. havalimanında eylem: İşçilerin talepleri karşısında ‘somut adım yok’

3. havalimanında eylem: İşçilerin talepleri karşısında ‘somut adım yok’

HABER MERKEZİ – Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda çalışan binlerce inşaat işçisi, kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yaptı. İşçilerin sunduğu taleplere ilişkin somut adım atmayan havalimanı işletmecisi İGA yönetiminin ‘oyalamacı tutum’da olduğu belirtildi.

İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek için sabah erken saatlerde eyleme geçti.

Şantiye önünde toplanan inşaat işçileri, servislerin çıkışını engelleyerek tepkilerini gösterdi.

Yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu belirten binlerce işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.

‘Şantiye köle kampı haline çevriliyor’

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) da eyleme ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

“En temel haklarımızın elinden alındığı şantiyenin köle kampı haline getirilmeye çalışılmasına izin vermeyeceğiz” denilen açıklamada, işçilerin taleplerinin karşılanıncaya kadar eylemin süreceği ifade edildi.

“Eylemin ana nedeni servisi kazası ama diğer sorunlarla birleşti”

Eylemdeki işçilerden biri Evrensel’e yaptığı açıklamada ise şunları dile getirdi:

“Çarşamba akşam saatlerinde servis yolunda bir kaza yaşandı. 17 arkadaşımız yaralandı. Birkaç gün önce de 2 arkadaşımız çatıdan düştü. Biri şu anda ameliyatta. Sorun çok. Kimisi taşerondan parasını alamıyor, yemekhanelerde yemek yenmiyor. Dünya projesi diyorsun, milyon dolarların döndüğü bir sektörde çalışan işçinin boğazını doyuramıyorsun. Böyle bir şey olabilir mi, rezalet yani. Normalde evim burada, bayramda servis olmadığı için kampta kalmak zorunda kaldım. Tahtakurusundan uyuyamıyorsun imkanı yok, karınca gibi kaynıyor yani. Sebep çok. Eylemin ana nedeni servisi kazası ama diğer sorunlarla birleşti.”

Jandarma şantiyeye girdi

Öte yandan eylem üzerine şantiye alanına çok sayıda jandarma geldi.

Eylemin kanunsuz olduğunu iddia eden jandarmanın, işçilerin protestosunu engellemeye çalıştığı bildirildi.

Eylem alanına TOMA’lar da sevk edilirken, jandarmanın kamp çıkış kapısına yürüyen işçilere biber gazı sıktığı aktarıldı.

İşçilerin taleplerine ilişkin ‘somut adım yok’

Eylemin devam etmesi üzerine saat 14.30 itibarıyla İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu işçi temsilcileriyle bir araya geldi.

İnşaat İşçileri Sendikası’nın (İnşaat-İş) aktardığına göre işçi temsilcileriyle görüşen şirket yöneticileri, kendilerine sunulan talep listesine ilişkin somut hiçbir öneri getirmedi.

İnşaat-İş, görüşmenin hiçbir kabulün olmadığı ‘oyalamacı’ bir tutumla sona erdiğini de duyurdu.

Ayrıca basında yer alan “Talepler kabul edildi” haberlerinin doğru olmadığını belirten İnşaat-İş, “Direnişimize aynı ısrarla yarın da devam edeceğiz” diye belirtti.

İşçilerin talepleri

İGA’dan açıklama

Eylemdeki işçilerin taleplerine ilişkin somut adım atmayan İGA Havalimanı İşletmesi’nden de konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Kadri Samsunlu’nun işçilerle bir araya geldiğinin hatırlatıldığı açıklamada, işçilerin eylem yapmasına neden olan koşulların ‘gündelik hayata ilişkin bazı talep ve sorunlar’ olarak nitelendirilmesi dikkat çekti.

Açıklamada, “Samsunlu, yapılan görüşme sonucunda yaşanan sorunların çözümü konusunda çalışmaların başlatılmış olduğunu ve gerekli tedbirlerin en kısa zamanda alınacağını belirtmiştir” denildi.

İnşaat-İş ise bu açıklamaya, “‘Gündelik hayat sorunları’ dedikleri işçilerin yataklarındaki tahtakuruları, yağmurun altında bekledikleri servisler, maruz kaldıkları insanlık dışı koşullar ve çalışma şartları” diyerek tepki gösterdi.

HDP’den işçilere destek

Diğer bir yandan eylem alanına giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP’liler, işçilerle bir araya geldi.

İşçilerin sorunlarını dinleyen Gülüm ve beraberindekiler şantiyede incelemelerde bulundu.

HDP Ekonomi Komisyonu ise işçilerin havalimanı işletmecisi olan İGA’ya sunulan taleplerin takipçisi olacaklarını duyurdu.

Açılışının 29 Ekim’e yetiştirilmesi planlanan havalimanı, uzun süredir kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle gündeme geliyordu.

Previous post
Almanya'daki kiliselerde 670 din görevlisi binlerce çocuğu istismara maruz bıraktı
Next post
İETT duyurdu: Kış tarifesi başlıyor