Ana SayfaGüncel3. Havalimanı’ndaki koşullar değişmedi: “400 işçi ayaklandı, dördü gözaltında”

3. Havalimanı’ndaki koşullar değişmedi: “400 işçi ayaklandı, dördü gözaltında”

HABER MERKEZİ – Yapımı devam eden 3. Havalimanı’ndaki 400’e yakın işçinin, sabah saatlerinde servislerle ilgili aksamaların devam etmesi üzerine protesto düzenlediği, işçilerden dördünün gözaltına alındığı açıklandı.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’ndaki inşaat işçilerinin kötü çalışma koşulları nedeniyle yeniden eylem yaptıkları duyuruldu.

İnşaat-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, servislerle ilgili aksamaların hala sürmesine tepki gösteren 400’e yakın işçinin ıslıklarla protestoda bulunduğu, işçilerden dördünün gözaltına alındığı kaydedildi.

Açıklamada, “Bu gece etkili ve baskıcı bir operasyon bekliyoruz. Gidişat bunu gösteriyor” denildi.

Ne olmuştu?

İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek için 14 Eylül Cuma günü sabah erken saatlerde eyleme geçmiş, servislerin çıkışını engelleyerek tepkilerini göstermişti.

Yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu belirten binlerce işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesini istemişti.

Eylemin devam etmesi üzerine şantiye alanına çağrılan jandarma, işçilere biber gazı ile saldırmış ancak eylemdeki işçiler geri adım atmamıştı.

Bunun ardından aralarında İnşaat-İş üyelerinin de bulunduğu işçi temsilcileri ile İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu bir araya gelerek, bir görüşme gerçekleştirmişti.

İşletmeciye 15 maddelik talep listesi sunduklarını aktaran İnşaat-İş, görüşmenin hiçbir kabulün olmadığı ‘oyalamacı’ bir tutumla sona erdiğini de duyurmuştu.

İşçilerin eyleme devam kararı alması üzerine ise şantiye alanına jandarma takviyesi yapılmıştı.

Jandarma ve özel harekat polisleri, 15 Eylül Cumartesi günü eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarının kapılarını kırarak şafak baskını düzenlemişti.

Sabah saat 04:00 sularında düzenlenen baskında, aralarında İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce işçi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan işçilerin bir kısmı 16 Eylül’de serbest bırakılırken, diğerleri ise ancak gözaltındaki üçüncü gününde avukatlarla görüşebilmişti.

İşçilerden 24’ü de tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne götürülmüştü.