Ana SayfaDünyaABD’den Brunson açıklaması: Bu ay serbest bırakılabilir

ABD’den Brunson açıklaması: Bu ay serbest bırakılabilir

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Rahip Brunson bu ay serbest bırakılabilir ayrıca diğer ABD vatandaşlarının tümü hemen serbest bırakılmalı” açıklamasını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada rahip Andrew Brunson’ın hala Türkiye’de ev hapsinde tutulmasına değindi.

Dün ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal Brunson’ın serbest bırakılacağı iddiasına yer vermiş, bu sebeple ABD’nin Brunson konusunda Türkiye’ye uyguladığı baskıyı azaltma kararı aldığını yazmıştı.

Pompeo da bu haberlere ilişkin yaptığı açıklamada, “Evet, bu ay serbest bırakılabilir. Geçen ay serbest bırakılmalıydı. Aslında bugün serbest bırakılmalı. Türklerle görüştük. Beklentileri biliyorlar” dedi.

Türkiye’de tutuklu bulunan diğer ABD vatandaşlarını da hatırlatan Pompeo, “ABD vatandaşlarının tümü serbest bırakılmalı ve bunun hemen yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Pompeo, bu hafta Ankara’dan yetkililerle rahip Brunson’ın geleceğine ilişkin görüşmeler yapmayı beklediklerini de sözlerine ekledi.

ABD ile Türkiye arasında krize neden olmuştu

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınması üzerine Türkiye-ABD ilişkileri krize dönüşmüştü.

ABD İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondururken, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesi onaylanmış, Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı alınmıştı.

Türkiye ise bu yaptırımlar karşılığında ABD’den ithal edilen çeşitli kalemlere ek gümrük vergisi getirmişti.

Previous post
Eyüp'te yol çöktü, bir araç çukura düştü
Next post
Moody's Türkiye'nin 'mevduat' notunu indirdi