Ana SayfaGüncel‘Anons’a Venedik Film Festivali’nden ödül

‘Anons’a Venedik Film Festivali’nden ödül

HABER MERKEZİ – ‘Yozgat Blues’ ile tanınan Mahmut Fazıl Coşkun’un yeni filmi ‘Anons’, 75. Venedik Film Festivali’nde ödül aldı.

İlk filmi Uzak İhtimal ile Rotterdam Film Festivali’nden ödül kazanan, ikinci uzun metrajı Yozgat Blues‘la ise tanınırlığı artan Mahmut Fazıl Coşkun, 5 yıllık aradan sonra yeni filmi ‘Anons‘ ile sinemaya geri dönmüştü.

Oyuncu kadrosunda Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç ve Şencan Güleryüz gibi isimlerin yer aldığı filmin dünya prömiyeri, 75. Venedik Film Festivali’nde gerçekleşti.

Festivalin Orizzonti bölümünde yarışan Coşkun’un yeni filmi, “En İyi Akdeniz Filmi” ödülüne layık görüldü.

Festival kapsamında İtalyan Ulusal Gazeteciler Birliği ve Venedik Güzel Sanatlar Akademisi tarafından verilen ödülün gerekçesinde ise şunlar kaydedildi:

“Anons, bir darbenin etraflı kaydını ve kutsallığını yitirmesini, metaforik bir üslupla, zekice bir kara mizah ve ahenk içerisinde anlatıyor. Akdeniz komedisine yenilikler katan bir sinematografik dil icat eden yönetmen, olağanüstü maharetiyle, bir senfonideki notaların geçişi gibi mizahi dengeyi yakalıyor. Bu denge sayesinde mesajını etkin bir şekilde izleyiciye iletiyor. Anons, yenilikçi sinematografisi, şaşırtıcı derecede iyi ayarlanmış anlatımıyla yeni bir Akdeniz komedisi yaratıyor.”

Öte yandan 75. Venedik Filmi Festivali yarışma ödüllerinin verileceği büyük ödül töreni ise bu akşam 19.00’da.

Filmin konusu

Anons, 1963 yılının Mayıs ayında Ankara’da başlayacak olan bir darbenin İstanbul ayağında görevli olan dört askerin yaşadığı olayları konu alıyor. Etkili bir bildirinin darbenin başarısında önemli olacağını, halkı da bu sayede yanlarına çekeceklerini düşünen bu dört asker, darbe gecesi Ankara’daki radyolarda okunacak darbe bildirisinin bir benzerini İstanbul’da okuma planı yaparlar. Ancak işler hiç de planlandığı gibi gitmez.