Ana SayfaManşetAvukat Kanar: Bahçeli’nin niyeti mafyayı kurtarmak, bu teklif kaos yaratacak

Avukat Kanar: Bahçeli’nin niyeti mafyayı kurtarmak, bu teklif kaos yaratacak

HABER MERKEZİ – MHP’nin Meclis’e sunduğu af yasa teklifini webiz’de değerlendiren avukat Ercan Kanar, “Bahçeli’nin bütün niyeti mafyayı kurtarmak. Toplumsal barışı değil kaos yaratacak ayrımcı bir teklif” dedi. Siyasi suçları da kapsayacak genel bir affın gerekliliğine dikkat çeken Kanar, “Ayrımsız genel affa ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

Avukat Ercan Kanar, webiz’de cezaevlerindeki son durumu ve MHP’nin yasa teklifi ile gündeme oturan af tartışmasını değerlendirdi.

“Yargının durumu 12 Eylül’den beter”

WEBİZ GÜNDEM’de Serpil Savumlu’nun sorularını yanıtlayan avukat Kanar, cezaevlerinde çok ciddi sorunlar olduğunu belirterek, bugünkü durumun 12 Eylül döneminden bile kötü olduğuna dikkat çekti.

“Sudan sebeplerle disiplin cezaları veriyor. Rezalet uygulamalar söz konusu” diyen Kanar, 12 Eylül’de askeri mahkemelerin yargılamasının şimdiki yargı organlarının yargılamasından iyi olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“12 Eylül döneminde klasik düşmanla savaş hukuku uygulanıyordu, AKP döneminde düşmanla savaş hukukunun kapsamı genişledi. Şimdi AKP’ye karşı kim varsa cezalandırılıyor.

“Yargı açısında 1933’ler Almanya’sını yaşıyoruz. Egemen iktidarın siyasi perspektifi ile yargılamalar yapılıyor. Yargı idari bir birime dönüşmüş durumda. Yargı konjonktürel siyasetin emrinde olursa orada adaletten söz edilemez.”

“Bahçeli’nin niyeti mafyayı kurtarmak”

MHP’nin Meclis’e de sunduğu af yasa teklifinin Anayasa’nın eşitliği ilkesine ve Ceza İnfaz Kanunu’nun 1. Maddesi’ne aykırı olduğunu belirten Kanar, “Toplumsal barışı değil kaos yaratacak ayrımcı bir teklif” değerlendirmesinde bulundu.

“Bahçeli’nin bütün niyeti mafyayı kurtarmak” diyen Kanar, iktidar ortağı diğer parti olan AKP’nin de benzer bir biçimde yolsuzluk yapanları koruma niyetinde olduğunu savundu.

“Ayrımsız genel affa ihtiyaç var”

“Bu tasarının toplumsal barış açısından en ufak bir faydası olmaz” diyen Kanar, MHP’nin önerisine karşı siyasi suçları da kapsayacak genel bir affın gerekliliğine dikkat çekti.

“Şu an toplumsal bir deprem var. AKP iktidarı mahkemeleri ceza fabrikasına dönüştürdü. Şu anda cezaevlerinin nüfusunun oranı genel nüfusa oranı büyüklük açısından Türkiye dünyada ikinci. Türkiye ‘cezaevi cumhuriyeti’ oldu.

“Siyasi suçlar adli suçlardan farklıdır. Her siyasi suç, devlete aynadır. Siyasi suçlar toplumsal dönüşümler için bir fırsat, bir enerji deposudur.

“İnsanlığa karşı suçlar ve işkence hariç şu anda bir ayrımsız genel affa toplumun ihtiyacı var. Propaganda ya da üyelikten ceza alanlar kapsam dışında tutuluyor. Böyle bir şey olabilir mi?

“AKP genel af düşünür mü? AKP iktidarsızlık noktasına gelmiş durumda, MHP’ye ihtiyacı var. Pragmatik ve oportünist bir parti AKP. Belli olmaz. Ama şu anda benim dediğim anlamda bir genel af programı getirmekten uzak AKP.”


Programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


webiz:

Twitter

Facebook

Youtube