Ana SayfaGüncelAvusturya’dan Türkiye’ye ‘Max Zirngast’ tepkisi

Avusturya’dan Türkiye’ye ‘Max Zirngast’ tepkisi

HABER MERKEZİ – Avusturya Başbakanı Kurz, Ankara’da Avusturyalı gazeteci Max Zirngast’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Kurz, Türkiye’nin gözaltının gerekçelerini açıklaması gerektiğini söyledi.

Avusturyalı gazeteci Max Zirngast, Ankara’da dün sabah saat 05:00’te yapılan şafak baskınıyla polislerce gözaltına alınmıştı.

Max Zirngast’ın çalışanı olduğu Almanya merkezli “re:volt” adlı dergiden yapılan açıklamada, Zirngast’ın “terör” suçlamasının yanı sıra “büyük olasılıkla siyasi yayınlar” nedeniyle gözaltına alındığını bildirilmişti.

Dergi ayrıca, “Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan yazarımız özgürlük ve demokrasi için mücadele eden tutkulu solcu bir aktivisttir” sözlerini kaydetmişti.

Siyaset ve ekonomi alanındaki anti-kapitalist ve sosyalist makaleleriyle bilinen Jacobin dergisi de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu gözaltının, demokratik hakların korkunç bir şekilde kısıtlanmasının bir örneği olduğunu söylemişti.

Max Zirngast’ın avukatı Murat Yılmaz ise Almanya merkezli haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, müvekkilinin hangi suçlamayla karşı karşıya olduğunu henüz bilmediklerini söylemişti. Yılmaz, gizlilik kararı verilen dosyaya erişiminin mümkün olmadığına da dikkat çekmişti.


Avusturyalı gazeteci Ankara’da gözaltına alındı


Kurz’dan tepki

“Türkiye’yi ya gözaltının gerekçelerini açıklamaya ya da gazeteciyi derhal serbest bırakmaya davet ediyoruz” çağrısında bulunan Hükümet Sözcüsü Peter Launsky-Tieffenthal’ın ardından Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da gazeteci Max Zirngast hakkında açıklamalarda bulundu.

Kurz, Viyana’da yaptığı açıklamada, Türkiye’den gözaltının gerekçelerini açıklamasını ve olaya ilişkin “somut bilgiler” vermesini talep etti.

Avusturya Başbakanı Kurz, Türkiye’nin bunu yapmaması halinde Max Zirngast’ın “derhal serbest bırakılması gerektiğini” söyledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl da yaptığı açıklamada, Türkiye’yi gözaltının nedenlerini açıklamaya çağırdı.

Bakan, “Onu yalnız bırakmayacağız ve hukuk devletinin gerektirdiği tüm araçlara sahip olması için baskı yapacağız” dedi.