Ana SayfaGüncelAYM’ye göre Saçılık’ın kolunu kaybettiği operasyon için yapılan ihlal başvurusu ‘kabul edilemez’

AYM’ye göre Saçılık’ın kolunu kaybettiği operasyon için yapılan ihlal başvurusu ‘kabul edilemez’

HABER MERKEZİ – AYM, Veli Saçılık’ın cezaevine dönük operasyonda kolunu kaybetmesine ilişkin yaptığı ihlal başvurusunda işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edilmesi konusunu reddetti. Mahkeme, makul sürede yargılanma hakkı için ise ihlal kararı verdi.

Olağanüstü Hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) ile işinden ihraç edilen ve Ankara Yüksel Caddesi’ndeki “İşimi geri istiyorum” eylemlerinin simge isimlerinden olan Veli Saçılık’ın, Burdur Cezaevi’ndeki operasyonda kötü muamele yasağının ve adil yargılama ile makul sürede yargılama haklarının ihlal edildiğine ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonuçlandı.

“Hayata Dönüş Operasyonu”nda bir kolunu kaybeden Saçılık’ın başvurusunu değerlendiren AYM, işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edilmesine ilişkin kabul edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin ‘zaman bakımından yetkisizlik’ nedeniyle başvurunun kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Öte yandan AYM, kararında makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Hayri Demir’in haberine göre bu kararla birlikte Anayasa’nın 36’ncı maddesinde güvence altına alınan makul sürede yargılanma hakkının ihlal edilmemesi nedeniyle başvurucu Saçılık’a net 24 bin 300 TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

Hakkında verilen karara ilişkin Twitter üzerinden açıklama yapan Saçılık, “Koğuşa dozerle girip kolumu kopardılar, kopan kolumu köpeklere yedirdiler. AİHM kararına rağmen AYM(az) denilen mahkeme işkence yok dedi. İşkencecinin önde gideni bunlar” dedi.

AİHM ‘işkence’ demişti

Burdur Cezaevi’nde 2000’deki “Hayata Dönüş” adı verilen operasyonunda cezaevi duvarını yıkan dozerin kepçe darbesiyle sağ kolu kopan Veli Saçılık ve diğer hükümlüler, yaralanmalarından dolayı sorumlu ‘güvenlik görevlileri’nden şikayetçi olmuştu.

‘Güvenlik görevlileri’ hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı Antalya Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldıktan sonra Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı’nca adli soruşturma başlatılmıştı.

Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı 30 Mart 2015 tarihinde operasyona katılan ‘güvenlik görevlileri’ hakkında takipsizlik kararı vermişti. Bu karara yapılan itiraz da Isparta Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 30 Mayıs 2005 tarihinde reddedilmişti.

Takipsizlik kararı sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapılmış, başvuruya ilişkin olarak “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı cezâ veya işlemlere tâbi tutulamaz” maddesinin maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğine karar verilmişti.

Saçılık ise söz konusu gerekçelerle 2014 yılında AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı.

Previous post
Bursa'da 8 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
Next post
Juventus oyuncusu Emre Can'dan cinsiyetçi sözler: 'Kadın değiliz, futbol oynuyoruz'