Ana SayfaDünyaBasra’da yasağa rağmen protestolar sürüyor

Basra’da yasağa rağmen protestolar sürüyor

HABER MERKEZİ – Irak’ın Basra kentinde sokağa çıkma yasağına rağmen hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Başbakan İbadi’ye yönelik istifa çağrıları da artıyor.

Irak’ın petrol zengini kentinde 8 Temmuz’da başlayan gösteriler, 3 Eylül’den itibaren yeniden kitlesel bir şekilde sokaklarda sürüyor.

Irak hükümetinin sokağa çıkma yasağı ilan etmesinin gösteriler daha çok gece yapılmaya başlandı.

Gösteriler son günlerde Bağdat’ın bazı kenar mahallelerine de yayılmış durumda. Dün gün boyu protestolarını sürdüren Basralılar, sabaha kadar sokakları terk etmedi.

Cumartesi gecesi yapılan gösterilerde Irak asker ve polisinin silah kullanması sonucu protestoculardan ikisi daha yaşamını yitirdi, yaklaşık 35 gösterici ise yaralandı.

Öte yandan önceki geceki gösterilerde bazı kişiler ABD’nin Basra’daki konsolosluğuna girmek istedi. Asker ve polisler, göstericilerin ABD konsolosluğuna girmelerini engelledi.

İbadi’nin istifası isteniyor

Basra’da yaşanan işsizliğe, yolsuzluğa ve temel hizmetlerin eksikliğine ilişkin sorunlara şu ana kadar bir çözüm üretilmediği için Başbakan Haydar İbadi tepkilerin odağı haline geldi.

Fetih, Sariun ve Haşdi Şabi güçlerinden Esayib el Hak grubu tarafından yapılan açıklamalarda İbadi’nin istifa etmesi istendi.

İran’la kriz

Basra’daki gösteriler İran ile Irak arasında gerilime de sebep olmuştu. Gösterilerde İran Başkonsolosluk binasının ateşe verilmesinden ötürü İran, önceki gün Irak’ın Tahran Büyükelçisi Racih Sabır Ubud el-Musevi’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

Musevi’nin İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması ve görüşmeye ilişkin İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi bir yazılı açıklama yaptı.

Kasımi, Irak güvenlik güçlerinin Başkonsolosluk binasını korumada “ihmalkâr” davrandıklarını ifade ederek, İran’ın “şiddetli itirazlarını” Büyükelçi Musevi’ye ilettiğini söyledi.

Konuya ilişkin bir açıklama da İran Dışişleri Bakanıİbrahim El Caferi’den geldi. Caferi, konsolosluğa yapılan saldırıdan dolayı üzüntülerini bildirerek, tüm ülkelerle ilişkilerin korunmasının ‘milli bir görev’ olduğunu ve diplomatik mekanların korunması gerektiğini vurguladı.

Arap basınında Basra

Basra Diğer yandan Basra’daki gösteriler Arap basınının da gündeminde.

El Arab gazetesi “Basra’daki eylemler petrol kuyularına yayılıyor” başlıklı haberinde, Irak hükümeti tarafından sorunların çözümü için verilen sözleri yerine getirilmediğini yazdı.

Şark El Avsat gazetesi de “Basra kızışıyor, sokağa çıkma yasağını ilan edildi” başlıklı haberinde,Irak’ın Basra kentinde eylemlerin yoğunlaştığını aktardı.

El Hayat gazetesi ise Irak parlamentosunda İbadi ve bazı bakanların katılımıyla Basra gündemiyle parlamentonun olağanüstü toplandığını bildirdi.