Ana SayfaEkonomiBilançolara göre ‘son durum’ analizi: Firmalar küçülüyor, işten çıkarmalar kapıda

Bilançolara göre ‘son durum’ analizi: Firmalar küçülüyor, işten çıkarmalar kapıda

HABER MERKEZİ – JCR Eurasia Rating Başkanı Ökmen’in, şirketlerin bilançolarını mercek altına alarak yaptığı analize göre özellikle büyük firmaların özkaynakları döviz kurundaki artış nedeniyle yüzde 70 zarar gördü, firmalardaki daralma yüzde 20’ye ulaştı, işten çıkarmalar ise kapıda.

Türkiye’de döviz kurları rekor seviyede seyretmeye devam ederken, enflasyon zirvede yer almaya devam ediyor. Öyle ki kimi iktisatçılar, önümüzdeki çeyrek ile beraber daralma risklerine işaret ediyor, hatta ‘finansal kriz’ uyarısında bulunuyor.

Toplam 11 bin 200 civarında işletme ve kurumun güncel istatistiki veri setine hakim JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen de kurdaki yükselişin firmanın tüm fonksiyonları üzerinde negatif yönde etki yaptığını söylüyor.

Dünya gazetesinden İbrahim Ekinci’ye konuşan Ökmen, şirketlerin bilançolarındaki son durumlara bakarak yaptığı analizde, kur zararı nedeniyle büyük şirketlerin özkaynaklarında yüzde 70’e ulaşan kayıplar olduğunu ve ortalama yüzde 20’ye varan üretim ve kapasite daralması yaşandığını söyledi.

Ökmen’in açıklamalarına göre işten çıkarmalar da kapıda.

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen’in öne çıkan açıklamaları şöyle:

  • Genel olarak finansman maliyetleri ve işletme riskleri arttı, likidite ve kârlılık seviyeleri ile piyasa değerleri düştü.
  • Tahsilat süreleri tekstil, kimya, elektronik, makine ve inşaat sektörlerinde bir yıla kadar çıktı.
  • Likiditeyi artırmak, mali yapıyı sağlamlaştırmak amacıyla ağırlıklı olarak özkaynağa yönelmek ve yatırım politikalarında değişiklikler yaparak, yatırımları ertelemek veya iptal etmek temel eğilim olarak belirginleşiyor.
  • Yıllık bütçelerde kötümser varsayımlara dayalı küçülme yönlü revizyonlar yapılıyor. Müşteri limitleri periyodik olarak tekrar tekrar gözden geçiriliyor. Limit- risk eşitlemeleri çerçevesinde indirimlere gidiliyor. Ancak küçülme planlamaları henüz istihdam alanına sirayet etmedi.
  • Mevcut örneklemden tümevarım yöntemiyle tahmin istatistiği yapıldığında, 2018 yılı ilk 8 ayında, kur zararı KOBİ’lerde özkaynakların % 7.20’sine, kurumsallarda özkaynakların 3’te 2’sine tekabül ediyor.
Previous post
Iğdır'da askeri aracın geçişi esnasında patlama
Next post
Bir kadını çalıştığı okulda zorla alıkoyan erkek tutuklandı