Ana SayfaGüncelBilgen: İktidar yerel seçimi ertelemenin yollarını arayacak

Bilgen: İktidar yerel seçimi ertelemenin yollarını arayacak

HABER MERKEZİ – Ekonomideki kötü gidişata dikkat çeken HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, iktidarın yerel seçimlerin ertelenmesine dönük bir arayış içinde olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Mart 2019’da yapılacak yerel seçim tartışmaları gündemdekini yeri korurken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen seçimlerin öne çekilmesinin aksine ertlenebileceği iddiasında bulundu.

Bilgen’e göre yerel seçimlerde genel seçimlerden daha az oy alan AKP, 24 Haziran seçimlerinde düşen oyları da dikkate alarak, yerel seçimi 1 yıl ertelemeye dönük bir arayış içine girmiş olabilir.

“Yerel seçim için 2 alternatif var”

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuşan HDP’li Bilgen, Türkiye’de seçim takviminin tamamen iktidarın kaygıları gözetilerek esnetildiğine dikkat çekti. Bu duruma erkene alınan 24 Haziran seçimlerini örnek gösteren Bilgen, “24 Haziran’da olan 2. kez de olabilir” dedi. Bilgen, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Yerel seçim için normal seçim tarihi dışında 2 alternatif var. Biri seçimin erkene alınması, diğeri ertelenmesi. Öne çekmenin de, tarihi ileri atmanın da hukuki yolu bellidir. Öne çekmek için anayasa değişikliği lazım. CHP veya başka partilerin toplamının 400’ü bulması gerekiyor. Bizim gündemimizde böyle bir şey yok. CHP de bu konuda çok kararlı ve netse bu ihtimal tamamen kapalı görünüyor. Diğer yandan ilkbaharda yapılacak seçimin iktidar için anlamı az çok fark edilebilir. Bu ekonomik krizin kısa vade sonuçlarını ekim, kasım aylarında yaşayacağız. Orta vadede sonuçlarını ise kışın ilerleyen aylarında ocak, şubatta göreceğiz. İktidar bu krizin sonuçlarını yönetilebilir görüyor mu, bilmiyoruz.”

“Seçimler 1 yıl ertelenebilir”

İttifak tartışmalarına da değinen Bilgen, “İktidarın ittifak yapmayı başarması, diğer partilerin de ittifak yapmamayı başarması gerekiyor ki yerel seçimden başarıyla çıksınlar. Bu da muhalefetin öngörüsü, süreci iyi yönetmesine bağlı. Bu mümkün olmadığında, ikisini birden başaramadıklarında yerel seçimi ertelemenin yollarını arayacaklarını düşünüyorum ben” diye konuştu.

AKP’nin 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı dışında düşen oylarına dikkat çeken Bilgen, “Bu ciddi bir risk ifade ediyor. Bu riskle yüzleşmek yerine bunu 1 yıl da olsa ertelemek, geciktirmek belki de krizin 1.5 yıla yayılarak seçmen davranışına yansıma potansiyelini de zayıflatacaktır. Bu bir ülke için çare değildir ama iktidar için başvurulacak son çare olabilir” dedi.

Erdoğan ve Bahçeli’den açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan dönüşü yaptığı açıklamalarda MHP ile yerel seçim ittifakına yeşil ışık yakmış, “Oturup konuşalım” mesajı vermişti.

Yerel seçimlerle ilgili AKP’ye ittifak mesajı veren Bahçeli ise ‘tedirginliğini’ şu sözlerle ifade etmişti: “İstanbul, Ankara ve İzmir’in şer ittifakının eline geçmesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tartışmaya açabilir.”

Bahçeli ayrıca kayyum atanan DBP’li belediyelerdeki sistemin devamını arzuladığı mesajını da vermişti.


Bahçeli’nin ‘af önerisine’ kapı araladı, yerel seçim ittifakına yeşil ışık yaktı

Bahçeli ‘tedirgin’: İstanbul, Ankara ve İzmir kazanılmaz, kayyumlar giderse sistem tartışmaya açılır