Ana SayfaEkonomi‘Bireysel emeklilik 3 yıl boyunca zorunlu olacak’

‘Bireysel emeklilik 3 yıl boyunca zorunlu olacak’

HABER MERKEZİ – Hükümetin açıkladığı YEP kapsamında bireysel emekliliğin üç yıl boyunca zorunlu hale getirileceği iddia edildi.

Hükümetin üç yıllık ekonomi haritası olarak sunduğu Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında çalışanların bireysel emeklilik sisteminde (BES) üç yıl prim ödeyerek kalmasını zorunlu tutmaya hazırlandığı öne sürüldü.

Hali hazırda yürürlükte bulunan BES sistemine çalışanlar, otomatik olarak prim kesilerek dahil ediliyor, ancak sistemden istenilen an çıkılabiliyor.

“3 yıl boyunca sistemden çıkış yok”

İddiayı gündeme getiren Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bugün kaleme aldığı yazısında, “Yeni düzenleme ile çalışanlar sistemden ayrılamayacak. Ne kadar süreyle? Öğrendiğime göre üç yıl süreyle” sözlerini kaydetti.

Doğan yazısının devamında “Daha açık bir anlatımla, çalışanlar, işverenleri tarafından sisteme dahil edilecek ve üç yıl boyunca da sistemden çıkamayacak; her ay maaşlarından belli bir miktar kesilip, tasarruf için emeklilik şirketlerine gönderilecek” dedi.

BES hakkında

Türkiye’de dağıtım esasına dayalı SGK emekliliğine hak kazanma şartlarının 1999 yılında değiştirilmesinin ardından özel fonlama esasına dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hayata geçirildi.

Emeklilik böylelikle yalnızca hak olmaktan çıkarılıp finansal bir yatırıma dönüştürülmedi, aynı zamanda emeklilik için gerekli çalışma günü sayısı önemli ölçüde arttırıldı ve düzenli çalışmayanlar için emekli olmak neredeyse imkansız hale getirildi.

Böylece eğitim, sağlık ve barınma haklarının yanı sıra emeklilik de böylece fon ve bankaların hakimiyeti altına girmiş oldu.


‘Emeklilik finansal kesimin hakimiyeti altında’: Peki, sermaye nasıl ‘BES’leniyor?





Önceki Haber
Trump’ın Yüksek Mahkeme adayı hakkında bir cinsel taciz suçlaması daha
Sonraki Haber
İnternete 'kanca': Netflix gibi mecraları MİT ve Emniyet denetleyecek