Ana SayfaDünyaBM’nin Suriye raporundan: ÖSO’nun hak ihlalleri Türk komutanlara isnat edilebilir

BM’nin Suriye raporundan: ÖSO’nun hak ihlalleri Türk komutanlara isnat edilebilir

HABER MERKEZİ – Suriye’deki yerinden edilmelerin bu yıl had safhaya ulaştığını açıklayan BM’nin yeni raporuna göre, ‘Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekat öncesi önlem almamış olabileceği’ belirtildi. Türkiye destekli silahlı grupların Mart ayından bu yana Afrin’de hak ihlallerinde bulunduğu ifade edilen raporda, yapılan ihlallerin, ‘İhlalleri bilen veya biliyor olması gereken Türk askeri komutanlara isnat edilebileceği’ uyarısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye’deki insan hakları durumuna ilişkin hazırladığı 24 sayfadan oluşan raporunu yayımladı.

Ocak-Temmuz dönemini kapsayan raporda, 2011’den bu yana iç savaşın devam ettiği Suriye’de bu sene şimdiye dek görülmemiş düzeyde yerinden edilmeler yaşandığı belirtildi.

Raporda, Suriye rejiminin, yıl başından Haziran ayı ortasına kadar yoğun saldırılar düzenlediği Halep, Humus’un kuzeyi, Şam kırsalı, Dera ve İdlib’deki insani duruma dikkat çekildi. “Hükümet güçleri Nisan ayında Doğu Guta’yı yeniden ele geçirebilmek için, yoğun sivil nüfus bulunan bölgelerde ayrım yapmadan bir dizi saldırı düzenledi” denildi, Şam yönetimi kimyasal silah kullanmakla suçlandı.

Bu bölgelerdeki “kilit çatışmaların” ülke içinde kitlesel göçlere ve sivillerin evlerinden edilmesine yol açtığına işaret edilen raporda, müzakerelerin sonuçsuz kalması durumunda ülkenin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde de benzer durumunun yaşanacağı uyarısında bulunuldu.

Rapor öncesi açıklama yapan BM Genel Sekreteri Guterres de İdlib’de bir “katliam” yaşanmaması ve sivillerin korunması için Türkiye, Rusya ve İran’a “hiçbir çabadan kaçınmama” çağrısı yapmıştı.

Raporda Afrin’e de yer verildi

BM raporunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekat ile girdiği Afrin’deki hak ihlallerine de yer verildi.

20 Ocak’ta başlayan hava saldırılarında ana hastane binasının, bir pazarın ve evlerin vurulduğu belirtilirken, 18 Mart’ta TSK’nin kent merkezine girmesiyle yerel özyönetimlerin yerini TSK’nin ve ona bağlı silahlı grupların kurduğu yeni yönetim yapılanmalarının aldığına dair raporlar geldiği açıklandı.

Raporda, ÖSO’luların kentte “rastgele tutuklamalar, yağmalamalar, gözaltılar, alıkoymalar ve darpla” nam saldığına yönelik bilgiler geldiği de eklendi.

BM raporunda, Türkiye’ye yönelik şu uyarıda bulunuldu:

“Herhangi bir silahlı grup üyesinin Türk güçlerinin kontrolü ve etkin komutası altında hareket ettiğinin görülmesi durumunda, yapılan ihlaller, ihlalleri bilen veya biliyor olması gereken Türk askeri komutanlara isnat edilebilir.”

Son olarak raporda, Türk Hava Kuvvetleri için “20 Ocak’ta başlayan hava saldırılarını hayata geçirirken, uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde, belirli saldırıları düzenlemeden önce gereken olası önlemlerin hepsini almamış olabilir” denildi.


Karınca Dış Haberler
Previous post
Müzisyen Rachid Taha hayatını kaybetti
Next post
Diyarbakır’ın beş ilçesinde sokağa çıkma yasağı