Ana SayfaEkonomi“Borçlu yurttaş da konkordato ilan edebilir”

“Borçlu yurttaş da konkordato ilan edebilir”

HABER MERKEZİ – Yeminli mali müşavir ve sorumlu denetçi Yılmaz Sezer, İcra İflas Kanunu’ndaki değişiklik sonucu tacir olmayan kişilerin de konkordato ilan edebileceğini kaydetti.

Ekonomideki kötü gidişat sürerken, iflas ertelemenin kaldırılmasıyla onun yerine kullanılması öngörülen konkordatoya başvurular günden güne artıyor.

Yeminli mali müşavir ve sorumlu denetçi Yılmaz Sezer, İcra İflas Kanunu’ndaki değişiklik sonucu tacir olmayan kişilerin de konkordato ilan edebileceğini belirtiyor.

Dünya’dan Veysel Ağdar’ın haberine göre Sezer, 7101 sayılı kanunun 13’üncü maddesindeki hükümle getirilen değişiklik sonucu mali açıdan zor duruma giren ve ödeme sıkıntısı çeken yurttaşın da konkordatoya başvurabileceğini kaydetti.

“Kısıtlama yok”

Yeni düzenlemeyle tacir olmayan gerçek kişilerin de ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müracaat ederek konkordato talep edebileceklerini dile getiren Sezer, “Aslında hiçbir şarta ve ön koşula bağlı olmaksızın dileyen herkes konkordato ilan edebilmektedir. Burada hiçbir kısıtlama yapılmaması nedeniyle bu kapsamdan devlet memurları da faydalanabilmektedir” diye konuştu.

Sezer, “Sanırız bu konudaki eksiklik uygulama ile netleşip yargı içtihatları ile kesinlik kazanacaktır” dedi.

‘Bulaşma etkisi’ uyarısı

Öte yandan Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu ise yurttaşın konkordato ilan etmesi yönündeki yasal düzenlemenin ‘her yönüyle yanlış ve bir o kadar da tehlikeli’ olduğunu savundu.

Saygılıoğlu, ‘bulaşma etkisi’ ile gerçek kişilerin de borçlarını ödememe yoluna gitmesinin söz konusu olabileceğini ifade etti.

Konkordato nedir?

Konkordato, borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir.

‘İflas anlaşması’ olarak da bilinen bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Devlet'i kadın ile özdeşleştiren AKP'li vekilden cinsel saldırıyı normalleştiren ifadeler
Sonraki Haber
Dolu dolu bir arşiv: "Radyo Benjamin"