Ana SayfaDünyaBrezilya’daki müze yangınında bir tarih kül oldu

Brezilya’daki müze yangınında bir tarih kül oldu

HABER MERKEZİ – Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki Ulusal Müze’deki büyük yangın önlenemedi, müze küle döndü. Müzedeki on binlerce yıllık kalıntılar da yok oldu. Yok olan eserler arasında 12 bin yıllık bir kafatası fosili ile Maxakalisaurus adlı dinozor türüne ait bir iskelet de bulunuyordu.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde Pazar gecesi başlayan yangında büyük oranda yanan Ulusal Müze’de on binlerce doğal tarihi eser, kitap ile fosillerin yok olduğu tahmin ediliyor.

Müzede neler vardı?

Yangın öncesinde müzede milyonlarca madeni eser ile farklı türlerden eserler bulunuyordu.

Müzedeki dev kütüphanede ise 530 bini aşkın kitap yer alırken, çoğunluğu on binlerce ve hatta milyonlarca yıl yaşamış insan ve hayvan türlerine ait 26 bin adet fosil sergileniyordu.

Ülkenin en büyük doğal tarih müzesi olan Ulusal Müze’deki yangında yok olan eserler arasında 12 bin yıllık ‘Luzia’ adı verilen bir kafatası fosili ile günümüzden 80 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen Maxakalisaurus adlı dinozor türüne ait bir iskelet de bulunuyordu. 1998 yılında bulunan ve daha sonra yeniden biçimlendirilen iskeletin 13 metre boyuyla bu alandaki en önemli bulgulardan olduğu biliniyordu.

Yine Roma dönemindeki Pompei antik şehrinden geriye kalan önemli eserlerden olan freskin de yangında yok olduğu öğrenildi. Söz konusu fresk, milattan sonra 79 yılında Vezuv Yanardağı’nın patlamasından hasarsız çıkabilmiş nadir eserlerdendi.

Ayrıca Eski Mısır’a ait çok sayıda eserin de yangında kül olduğu bilgisi verildi. Bunlar arasında milattan önce 750 yıllarına ait bir lahit de bulunuyordu. Daha önce açılmayan lahit üzerinde yapılan radyografik çalışmalarda, içerisindeki Şa-Amun-en-su adlı Mısırlı din insanına ait cesedin çürümemiş olduğu tespit edilmişti.

Ulusal Müze hakkında

Ulusal Müze, 19’uncu yüzyılda yapılan ve bir dönem Brezilya İmparatoru I. Pedro’nun saray olarak kullandığı tarihi bir binaya sahipti.

Ülkede cumhuriyetin ilan edildiği 1889’dan üç yıl sonra alınan bir kararla eski imparatorluk sarayı Ulusal Müze’ye bırakılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
SEGBİS'e karşı: Tutuklu avukatlar açlık grevine başladı
Sonraki Haber
Gıdada yeni zamlar kapıda