Ana SayfaEkonomiBüyüme rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?

Büyüme rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?

HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıklamasına göre Türkiye ekonomisi yılın 2. çeyreğinde yüzde 5,2’lik büyüme kaydetti. Veriyi değerlendiren BlueBay Capital’dan stratejist Tim Ash, üçüncü çeyrekte ekonomide ani duruşun yaşanacağı uyarısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018’in Nisan-Mayıs-Haziran dönemlerini kapsayan ikinci çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) rakamlarını açıkladı.

Buna göre Türkiye ekonomisi, bir önceki döneme göre yüzde 5,2 büyüme kaydetti.

Öte yandan sektörel baza bakıldığında finans sektöründe büyüme ikinci çeyrekte yüzde 12,1’e ulaştı. İnşaat sektöründeki büyüme ise yüzde 0,3’te kaldı.

İkinci çeyrekteki beklenti, büyümenin yüzde 5,3 olacağı yönündeydi.

İktisatçılar ne diyor?

Büyüme verilerini değerlendiren kimi iktisatçıların yorumları şöyle:

Ümit Akçay

“Beklentinin de altında, ekonomik daralmanın etkilerinin çoktan görülmeye başladığı bir 2.Ç verisi geldi. İnşaat, seçim öncesi yapılan onca kampanyaya rağmen çökmüş! Tarım sektörü daralmış.

Mayıs’ta kur şokunun başlangıcının etkileri kısmen vardı. Bu dönemde İmalat Sanayi’nin 4.7 büyümesi, Ankara’nın bir “çıkış stratejisi” olarak, ‘kur şokunun ekonomiye yayılmasına izin vererek, ihracat artışına dayanarak yeniden büyümeye yönelmeyi umma’ yaklaşımını teşvik edebilir.”

BlueBay Capital’dan stratejist Tim Ash

“Büyük hareketi TL’nin ciddi biçimde değer yitirdiği ve ekonomide ani duruşun yaşandığı üçüncü çeyrekte göreceğiz.”

Banu Kıvcı Tokalı

“2. çeyrekte de kısmen güçlü büyüme: yıllık %5,2. 1. çeyrek büyümesi ise %7,4’ten %7,3’e hafif aşağı çekildi. Çeyreklik bazda büyüme son 7 çeyrektir devam ediyor. Ancak, 3. çeyrek ile birlikte çeyreklik daralmalar görülebilir.”