Ana SayfaGüncelCHP’den 3. Havalimanı için suç duyurusu: ‘Dünyanın en büyük ikinci yolsuzluğu’

CHP’den 3. Havalimanı için suç duyurusu: ‘Dünyanın en büyük ikinci yolsuzluğu’

HABER MERKEZİ – Yapımı devam eden 3. Havalimanı inşaatında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla müteahhit firmalar ve ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, inşaat için ‘Telekom’dan sonra dünyanın en büyük ikinci yolsuzluğu’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yapımı süren 3. Havalimanı inşaatında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla müteahhit firmalar ve ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Erdoğdu, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, 3. Havalimanı’nın “yap-işlet-devret” modeliyle yapılan ihalesini 5 şirketin (Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon) aldığını hatırlattı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Erdoğdu, iki şekilde yolsuzluk yapıldığını söyledi.

  1. Havalimanının inşaat süresini takiben, 25 yıllığına ihale edildiğini belirten Erdoğdu, 3 Mayıs 2013’te ihalesi yapılan havalimanının yer tesliminin 2 yıl sonra gerçekleştiğini ifade etti. Yer teslimi hemen yapılmadığı için hem inşaat hem işletme süresinin 2 yıl haksız olarak kamunun aleyhine, işletmecilerin lehine uzatıldığını anlatan Erdoğdu, bununla halkın 2 milyar 90 milyon euro zarara uğratıldığını belirtti.
  2. Bu ihale yapılırken öngörülen yatırım bedelinin 7 milyar 354 milyon euro olduğunu belirten Erdoğdu, ihalenin en büyük bedelini hafriyat ve dolgu malzemelerinin oluşturduğunu, havalimanı yerleşkesinin deniz seviyesinin 90 metre üzerine inşaası için ihale yapılmasına rağmen, sonradan bunun 60 metreye düşürüldüğünü ileri sürdü. Erdoğdu, bu durumun maliyeti 2,5 milyar euro düşürdüğünü, ancak bu farkın kamuya geri ödenmediğini söyledi.

CHP’li Erdoğdu, “Haksız tutar 4 milyar 590 milyon eurodur. Bunun Türk Lirası karşılığı 32 milyardır. Bu da kamu bütçemizin yaklaşık yüzde 5’ine denk gelmektedir. Biz, Türk Ceza Kanunu’nun 236. maddesine göre, bu müteahhit ekibi ve ne yazık ki siyasi talimatla bu suçu ortak edilen kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

‘Dünyanın en büyük ikinci yolsuzluğu’

Erdoğdu, 3. Havalimanı inşaatının Telekom ihalesinden sonra dünya yolsuzluk tarihinin en büyük ikinci yolsuzluğu olduğunu da iddia etti.

Sayıştay denetçilerinin bu hususları tespit etmelerine rağmen herhangi bir işlem yapmadığını aktaran Erdoğdu, söz konusu yetkililer hakkında da “görevi kötüye kullanma” suçundan suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Previous post
Vefa Kartal 82 gündür ölüm orucunda, TTB heyetinin ziyareti bekletiliyor
Next post
Kadın adayların notları düşürülmüştü: Tokyo Tıp Fakültesi'ne ilk kez bir kadın başkan seçildi