Ana SayfaGüncelCumartesi Anneleri’nden ‘Neue Wache’ anıtını ziyaret eden Erdoğan’a tepki

Cumartesi Anneleri’nden ‘Neue Wache’ anıtını ziyaret eden Erdoğan’a tepki

HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri, zorla kaybedilen kayıplarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları eylemin yasaklandığı dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berlin’de ‘Neue Wache’ anıtına ziyaret düzenlemesine tepki gösterdi: ‘Unutmayacağız!’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in davetlisi olarak geldiği Berlin’de ‘Neue Wache’ anıtına ziyarette bulundu.

Kayıplarının akıbetini soran ve faillerin yargılanmasını isteyen Cumartesi Anneleri, Erdoğan’ın ‘Neue Wache’ anıtına ziyaret düzenlemesine tepki gösterdi.

‘Savaş ve diktatörlük kurbanları’ için yapılan anıtın Erdoğan tarafından ziyaretine ilişkin Twitter’dan açıklama yapan Cumartesi Anneleri, şunları ifade etti:

“İstanbul’da gözaltında kaybedilen evlatlarını arayan Cumartesi Anneleri polis tarafından ağır biçimde darp edilirken, Erdoğan Berlin ziyareti sırasında Unter den Linden bulvarındaki oğlunun cansız bedenine sarılmış bir anneyi tasvir eden ‘Neue Wache’ adlı, savaş ve diktatörlük kurbanları anıtını ziyaret edip çelenk bırakacakmış. UNUTMAYACAĞIZ!”

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklanmıştı. Buna rağmen oturma eylemi yapmak isteyen hak savunucularına polis saldırmış, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” diyerek, Galatasaray Meydanı’ndaki bu yasağın kalıcılaştırılacağı sinyalini vermişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Cumartesi Anneleri eylemine yönelik yasağın kalıcılaştırılacağı mesajı vererek, “Bundan sonra İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu eylemlere izin verilmeyecektir. Bu AK Parti bile olsa müsaade edilmeyecek” demişti.

Bunun üzerine basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları ise her hafta Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını ifade etmişti.

Ancak Cumartesi Anneleri’nin polis ablukasına alınan Galatasaray Meydanı’na gitmelerine ne 701’inci hafta ne de sonraki haftalarda izin verilmişti.