Ana SayfaGüncelDemirtaş ve Önder’e hapis cezası

Demirtaş ve Önder’e hapis cezası

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e ise 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Kararın ardından açıklamada bulunan Demirtaş, “Biz faşizme karşı direnmeye, büyük bir moral ve coşkuyla dik durmaya devam edeceğiz” dedi.

17 Mart 2013 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen Newroz kutlamasında yaptıkları konuşmalar nedeniyle, “Örgüt propagandası yaptıkları” iddiasıyla Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yargılandıkları davanın karar duruşması Silivri Cezaevi’nde bulunan 1 no’lu duruşma salonunda görüldü.

4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş duruşmaya SEGBİS’le katılırken, Önder ile avukatları ise salonda yerini aldı.

Demirtaş, kendisine iki gün önce tebliğ edilen mütalaaya karşı son savunmasını hazırlamak için süre talep ederken, mahkeme heyeti talebi reddetti.

Beyanına devam eden Demirtaş, “O konuşmamdaki barış mesajlarından bütün Türkiye heyecanlandı. Aradan 5 yıl geçti, mahkeme hararetle, istekle, şevkle ve usule aykırı bir şekilde bizi yargılayarak bir ceza çıkarmaya çalışıyor” dedi.

Demirtaş savunmasını, “Yaşasın barış, yaşasın özgürlük” diyerek bitirdi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, Önder’e ise 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Cezalarda ise ertelemeye gidilmedi.

Bir önceki duruşmada savcı, Demirtaş ve Önder’e “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 5’er yıla kadar hapis cezası verilmesini istemişti.

Demirtaş: Dik durmaya devam edeceğiz

Kararın ardından Twitter’dan bir mesaj paylaşan Demirtaş, “Siyasetin/hükümetin vesayeti altında itibarı sıfırlanmış yargının hukuk dışı kararları bize tek bir geri adım attıramaz. Faşizme ancak alçaklar hizmet eder. Biz faşizme karşı direnmeye, büyük bir moral ve coşkuyla dik durmaya devam edeceğiz” dedi.

HDP’den karar tepki

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Demirtaş ve Önder’e hapis cezası verilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Partisinin Genel Merkez binası önünde düzenlenen ve çok sayıda HDP’li milletvekilinin katıldığı açıklamada konuşan Oluç, verilen hapis cezası kararıyla Türkiye halklarının çözüm ve barış umudunun cezalandırıldığını ifade etti.

Oluç, gazetecilerin kararın neye istinaden verildiği ve neden indirime gidilmediği yönündeki sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“İndirime gidilmemesinin iki nedeni var. Biri hem Sırrı Süreyya Önder hem de Selahattin Demirtaş hakkında ‘etkili kişiler olmaları, etki güçlerinin yüksek olması, toplumda oluşacak etkinin boyutu ve ağırlığı dikkate güçlü olması nedeniyle indirime gidilmemiştir’ deniliyor. Yani onların barışı savunmalarının toplum için tehlike oluşturduğu değerlendirmesi yapılmış.

“İkinci neden de mahkemedeki tutumları. Yani mahkemede fikirlerinden vazgeçmemeleri, barış ve demokrasi mücadelesinde kararlı olduklarını açıklamaları ve heyete biat etmemeleri. Bugüne kadar hiçbir yargılanan arkadaşımız görüşlerinden, fikirlerinden ve politikalarından vazgeçmediler. Bundan sonra da hiçbir baskı karşısında, ceza tehdidi karşısında boyun eğemedik, eğmeyeceğiz.”


Bir davanın kronolojisi: Tek delil yanlış ses çözümleri

Previous post
'Ödenek çıkmadı', yol asfaltı yarıda kaldı: Mardin'de en az 400 kişi işten çıkarıldı
Next post
Manisa'da 9 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı