Ana SayfaKitapDolu dolu bir arşiv: “Radyo Benjamin”

Dolu dolu bir arşiv: “Radyo Benjamin”

HABER MERKEZİ – Walter Benjamin’in radyo yayınlarından oluşan “Radyo Benjamin” derlemesi Metis Yayınları etiketi ile raflarda.

Walter Benjamin’in 1929-1933 arasında radyolarda yaptığı 80’i aşkın yayından oluşan derleme kitap “Radyo Benjamin”, Metis Yayınları’ndan çıktı.

Benjamin’in bu programlarda sunduğu metinlerin önemli bir kısmının yer aldığı derlemede, eşitlikçi bir pedagoji anlayışıyla kaleme alınmış çok sayıda deneme, öykü ve radyo oyununun yanı sıra düşünürün yetişkinler için yaptığı programlarda sunduğu çeşitli edebiyat eleştirisi metinleri ve radyo hakkında yazdığı kimi yazılar da yer alıyor.

Lecia Rosenthal’in hazırladığı kitabı Cemal Ener ve Elif Okan Gezmiş Türkçeleştirmiş.

Dört kısımda neler var?

Kitabın ilk kısmında Benjamin’in Berlin Radyosu ve Frankfurt Radyosu’nun “gençlik saati” için yazıp sunduğu “çocuklar için radyo hikâyelerinden” günümüze ulaşan metinleri var.

İkinci kısımda Benjamin’in çocuklar için yazdığı radyo oyunları olan Kaspercik Hakkında Kuru Gürültü ve Soğuk Kalp bulunuyor.

Üçüncü kısımda ise Benjamin’in “edebi radyo konuşmaları”, dersleri, okumaları, radyo sohbetlerinden ulaşılabilen metinleri, Hörmodelle yani ibretlik radyo oyunları ve çocuklar için hazırlanmamış iki radyo oyunu yer alıyor.

Son kısımda da Benjamin’in radyoda yayınlanmak üzere kaleme alınmamış olmakla beraber radyo üzerine olan yazılarından bir seçki var.

Previous post
"Borçlu yurttaş da konkordato ilan edebilir"
Next post
Erdoğan: Brunson olayının bizim ekonomimizle yakından uzaktan alakası yok