Ana SayfaDünyaDSM-Şam görüşmeleri: ‘Çözüm komiteleri şekilleniyor’

DSM-Şam görüşmeleri: ‘Çözüm komiteleri şekilleniyor’

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Meclisi ile Şam yönetimi arasındaki görüşmeler sürerken, DSM Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli, çözüm için komitelerin şekillenmeye başladığını söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı olan, Kuzey Suriye halklarının siyasi partileri, meclis ve platformlarının çatı örgütü konumundaki Demokratik Suriye Meclisi (DSM) ile Şam yönetimi arasındaki çözüm odaklı görüşmeler sürüyor.

Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla oluşturulacak komitelerin şekillenmeye başladığını açıkladı.

Eli, 8 yıldır süren iç savaşa değinerek, çözüm için askeri yoldan çok siyasi yolları önerdiklerini vurguladı ve bunun için yol ve yöntemler de sunduklarını dile getirdi.

Mezopotamya Ajansı’nın Kuzey Suriye’deki muhabiri Nazım Daştan’a konuşan Eli, çizilen senaryolardan uzak durduklarını ifade ederek, üçüncü bir çizgi izlediklerini ve halklarla birlikte demokratik bir blok oluşturduklarını belirtti.

DSM Üyesi Eli, Rojava ile başlayan ardından Kuzey Suriye ile devam eden projenin şimdi de tüm Suriye için bir model olduğuna vurgu yaptı:

“Rojava ve Kuzey Suriye’de sistem başarırsa Suriye’nin genelinde demokratik bir yapı oluşacak.”

‘Komiteler şekilleniyor’

Demokratik Suriye Meclisi olarak yeni dönemde yeni stratejiler belirlediklerinin bilgisini de paylaşan Eli, son olarak şunları söyledi:

“İçimizde sağlam temeller geliştirmeye ve Suriyeliler olarak birbirimizle diyaloğumuzu güçlendirmeyi esas alıyoruz. Güçlü birliktelik oluşturmaya çalışıyoruz. Biz bunun hazırlığındayız. Siyasi, diplomatik ve örgütsel olarak kolları sıvadık. Şam ile birlikte diyaloglara başladık. Yaptığımız her görüşmeyi de kamuoyuna duyuruyoruz. Bir çözüm için rejim başta olmak üzere bütün güçlerle oturmaya hazır olduğumuzu daha önce söylemiştik. Şam da buna hazır olduğunu söyledi. Bu halklar için güçlü ve iyi bir adım oldu. Bu süreç adım adım işleyecek.

“Şimdiye kadar herhangi bir anlaşma ve netleşen bir durum olmadı. Her iki taraf nasıl düşünüyor, çözüm için ne yapabilirler onları masaya dökmüş durumdayız. Bu uzun bir süreçtir. Zaman zaman gerginlikler de olabilir. Ama her zaman diyaloğa açık olacağız. Komitelerin oluşturulması da anlaşılan konular üzerinden şekillenecek. Halen konular tartışma halindedir. Bunların netleşmesiyle komiteler de şeklini alacak.”

DSM-Şam temasları

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyini kontrol eden güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrıdan yaklaşık iki ay sonra, Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed’in başkanlık ettiği Demokratik Suriye Meclisi heyeti, Suriye hükümetinin daveti üzerine 26 Temmuz’da Şam’a gitmişti.

Demokratik Suriye Meclisi, bu görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, görüşmenin ‘Suriye krizi’nin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelini oluşturmayı amaçladığını ifade etmişti.

Açıklamada, “Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” bilgisi paylaşılmıştı.

Previous post
Pentagon ‘Minbiç’ konusunda net: TSK kent merkezine girmeyecek
Next post
Brezilya seçimleri: Lula'nın yerine yeni aday Haddad