Ana SayfaGüncelDün tahliye edilen avukatlardan 4’ü yeniden tutuklandı

Dün tahliye edilen avukatlardan 4’ü yeniden tutuklandı

HABER MERKEZİ – İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, hakkında tahliye kararı verilen ve dün sabah saatlerinde serbest bırakılan 17 avukattan 12’si hakkında yakalama kararı çıkardı. Gözaltına alınan dört avukat çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, hakkında yakalama kararı bulunan avukat Kozağaçlı ifade vermek için geldiği adliyede gözaltına alındı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi tutuklu yargılanan 17 avukat için İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Cuma günü görülen duruşmada tahliye kararı verilmişti.

Haklarında tahliye kararı verilen 17 avukat, dün sabah saatlerinde serbest bırakılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, serbest bırakılan avukatlardan 12’si hakkında yakalama kararı çıkarttı.

HHB, söz konusu karara ilişkin Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:

“Bu sabah tahliye olan 17 avukat arkadaşımızdan 12’si hakkında savcının tahliye kararına yaptığı itiraz üzerine dün tahliye kararı veren 37. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı kabul ederek tutuklamaya yönelik yakalama kararı vermiştir.”

5 avukat gözaltına alındı

ÇHD İstanbul Şube Başkanı avukat Gökmen Yeşil de Twitter’dan duyurduğu bu gelişmeyi, şu ifadelerle aktardı: “Avukat arkadaşlarımızı BU SABAH tahliye eden 37. Ağır Ceza Mahkemesi korsan bir şekilde bu öğleden sonra tekrar toplanıp Genel Başkanımız Selçuk Kozağaçlı dahil 12 avukat arkadaşımız hakkında yakalama kararı vermiştir.”

Avukat Yeşil, dün üç avukatın İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde gözaltına alındığı bilgisini de paylaştı:

“İstiklal’de bizlere polis tarafından saldırıldı. Bu sabah serbest kalan avukat arkadaşlarımız Aytaç Ünsal, Engin Gökoğlu ve Aycan Çiçek yerlerde sürüklenerek ve işkence yapılarak gözaltına alındı.”

Avukat Yeşil’in paylaştığı bu bilginin ardından akşam saatlerinde avukat Behiç Aşçı ile Ahmet Mandacı da gözaltına alındı.

Avukatlar darp edildi

Gözaltına alınan avukatlar, sabah saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.

Meslektaşlarının destek vermek için adliyeye geldiği avukatlar, tutuklama kararının yüzlerine okunması için İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin bulunduğu kata getirildi.

Avukatlar burada yere oturarak, “Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı.

Bunun üzerine polisler, avukatları yerde sürükleyerek nezarethaneye indirdi.

Dört avukat yeniden tutuklandı

Avukatlar çıkarıldıkları nöbetçi mahkemede susma hakkını kullandı.

Duruşmada söz alan avukatlardan Güçlü Sevimli, eşi benzeri kolay kolay görülmeyecek bir durumla karşı karşıya olduklarını dile getirerek, “Oysa mahkemeden beklenen, verdiği kararının arkasında durmasıydı ve dosyayı itiraz merci olan İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesiydi. Hayatın olağan akışı bunu gerektirir” dedi.

Avukat Ayşe Acinikli de mahkemenin görüşünün belli olduğunu, bu nedenle mahkeme heyetini reddettiğini belirtti. 

Ardından mütalaa veren iddia makamı, 4 avukatın tutuklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti de, 4 avukatın tutuklu yargılanmasına karar verdi.

Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan avukat Ahmet Mandacı’nın ifade işlemleri ise devam ediyor. 

Kozağaçlı: Hesap sormak için adliyedeyim

Öte yandan hakkında yakalama kararı olan avukat Selçuk Kozağaçlı da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi.

Avukat Kozağaçlı, Twitter üzerinden paylaştığı videoya, “Bir mahkeme kararı var ve bu karar yerine getirilsin diye gelmedim. Hesabımız var o hesabı sormaya geldim. Çağlayan Adliyesi’ndeyim” notunu düştü.

Ardından Nöbetçi İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan Kozağaçlı’nın ifade vermek istediği sırada mahkeme heyeti duruşma salonundan ayrıldı.

MA’nın haberine göre mahkeme heyeti, duruşma salonunun boşaltılmasına karar vererek polisi çağırdı. Duruşma salonuna gelen polisler, salondaki avukatları darp ederek dışarı çıkardı.

Avukatlar ile polisler arasındaki gerginlik devam ederken, Kozağaçlı gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

1 yıldır tutukluydular

Avukatların çoğu 12 Eylül 2017’de bürolarına yapılan polis baskının ardından gözaltına alınmış, 20 Eylül’de de tutuklanmıştı. Avukat Selçuk Kozağaçlı da 13 Kasım 2017’de tutuklanmıştı.

Tutuklu yargılanan avukatların isimleri şöyle: Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Ayşegül Çağatay, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Didem Baydar Ünsal, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten, Şükriye Erden, Yağmur Ererken, Yaprak Türkmen, Zehra Özdemir.


Gazete Karınca
Previous post
Mangkhut tayfunu Filipinler'in ardından Çin'e ulaştı
Next post
Florence Kasırgası nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 13'e yükseldi