Ana SayfaEkonomiEkonomide 2021 hedefleri: Öngörüler piyasaya yaklaştı, işsizlik yine çift hanelerde

Ekonomide 2021 hedefleri: Öngörüler piyasaya yaklaştı, işsizlik yine çift hanelerde

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ekonomideki yol haritası açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın açıkladığı hedeflere göre 2021 yılında büyümede yüzde 5 hedefine ulaşılacak, enflasyon tek hanelere düşecek. İşsizlikteki hedef rakam ise yine çift haneli.

Türkiye’nin 2019-2021 yıllarını kapsayacak ekonomideki yol haritası açıklandı.

Adı “Orta Vadeli Program”dan (OVP) “Yeni Ekonomi Programı”na (YEP) değiştirilen programı açıklayan isim Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak oldu.

Albayrak, programın üzerine kurulu olduğu üç ana unsuru ‘dengelenme, disiplin ve değişim’ olarak tanımlarken, ekonomideki hedefleri de açıkladı.

Ekonomideki hedefler

Programda, bir önceki OVP’ye kıyasla büyüme ve enflasyon tahminleri piyasaya yaklaştı. Yeni programın öngörüleri şöyle:

  • 2019 yılında ekonomik büyüme yüzde 2,3 düzeyinde gerçekleşecek. Bu oran 2018’de yüzde 3,8, 2020’de yüzde 3,5 olacak. Hedef, 2021’den itibaren yüzde 5 oranında sürdürülebilir kılmak.
  • Enflasyon hedefi 2018 için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15,9, 2020 için ise yüzde 9,8 olarak belirlendi. Enflasyonun 2021’de yüzde 6’ya inmesi bekleniyor.
  • İşsizlikteki hedef rakam yine çift haneli. Öngörülere göre işsizlik 2020 sonrasında azalış göstermeye başlayacak, ancak yüzde 10,8 seviyelerinde kalacak.

Öte yandan Albayrak, yeni programla beraber vergi sisteminin daha adil getirilmesi için adımlar atılacağını söyledi. Albayrak, “İstisna, muafiyet ve indirimler yeniden gözden geçirilecek” diye konuştu.

‘Programın yumuşak karnı kur’

Öte yandan Yeni Ekonomi Programının tanıtımı öncesi dolar/TL, 6.14 seviyesine kadar geriledi.

Ancak Albayrak’ın büyüme ve enflasyon beklentilerini açıklaması sonrası dolar/TL, yeniden 6.29 seviyesine yükseldi.

İktisatçı Ümit Akçay, yeni program için “Yumuşak karnı kur” dedi ve ekledi: “Sanki döviz krizi yokmuş gibi hareket etmek, diğer tüm verilere de gölge düşürüyor. Gerçekçi olmaktan uzak bir yaklaşım halen ekonomi yönetimine hakim.”