Ana SayfaEkonomi“Ekonomik krizin etkisi henüz görülmedi, asıl problemler sonbaharda netlik kazanacak”

“Ekonomik krizin etkisi henüz görülmedi, asıl problemler sonbaharda netlik kazanacak”

HABER MERKEZİ – Ekonomideki gidişatı değerlendiren Prof. Dr. Fuat Ercan, Türkiye’deki ekonomik krizin etkisinin henüz görülmediğini belirterek, “Bu sürecin açığa çıkaracağı problemler sonbaharda netlik kazanacak” dedi.

Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısındaki değer kaybıyla beraber ekonomide yaşanan kriz derinleşiyor.

Hammadde ve girdi fiyatlarının artmasını gerekçe gösteren üreticiler, ürünlerde zam uygulamasına gidiyor. Bakliyat fiyatlarından elektrik ve doğalgaza dek hemen her şey zamlanıyor.

Türkiye ekonomisini değerlendiren Prof. Dr. Fuat Ercan ise “Asıl kriz sonbaharda netlik kazanacak” diyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Servet Karaduman’a konuşan Ercan, krizin çözümüne ilişkin sunulan paketlerin işe yarayıp yaramadığından ziyade nasıl bir kriz yaşandığının bilinmesi gerektiğini belirtiyor:

“Faiz ve döviz kurları, fiyatlar ani yükselişe geçtiğinde kriz üzerine analizler ve konuşmalar gündeme giriyor. Tabi ki haklı bir refleks. Fakat bu güncel veriler üzerinden dil kurmaya başladığımızda bir anda uygulanacak bir politika ile her şeyin çözüleceğini düşünmeye başlıyoruz. Bedenin tümünü sarmış hastalığa değil, hastalığın nüksettiği ana bakıyoruz.

Krizi konuşmaya başlama hali, tüm toplumu etkileyen gerçekliği değiştiremediğimiz ölçüde, algıyı değiştirme yönündeki sürece bizi dahil ediyor.”

Krizi konuşurken toplumun yeniden üretimine ve krize ait son dönemde gündeme gelen birçok ‘üçüncü sayfa haberi’ne işaret eden Ercan, “İntiharlar, işsizlik, kadınlara yönelik şiddet, taciz, göçmenlere yönelik ırkçı şiddet içeren dil, artan ırkçı milliyetçi kızgın saldırgan haller krizin yansımasıdır. Türkiye uzun süredir ateşli bir hastalık olarak bu krizleri yaşıyor” diyor.

Ercan, toplumun yaşadığı ağır ateşli hastalıklı hallerde ve sermayenin tedirgin olduğu bu dönemde devletin ise iki şey yaptığına dikkat çekiyor:

  • Baskı aygıtını artırıyor
  • Problemin kaynağını gerçek olmasa bile algıda dönüştürüyor

“Kriz sonbaharda netlik kazanacak”

Türkiye’deki ekonomik krizini etkisinin henüz görülmediğini söyleyen Ercan, “Yüzde 40’a varan bir döviz artışı hem özel sektörün, hem devletin, hem belediyelerin, hem de ailelerin borçla yüklendiği bir dönemde, bu sürecin açığa çıkaracağı problemler sonbaharda netlik kazanacak” diye belirtiyor.

Previous post
Ege'yi yüzerek geçmişti: Suriyeli Sarah Mardini Yunanistan'da tutuklandı
Next post
Panahi'den görüntülü mesaj