Ana SayfaGüncelErdoğan-Putin görüşmesi: ‘Muhalifler alanda kalacak, operasyon yapılmayacak’

Erdoğan-Putin görüşmesi: ‘Muhalifler alanda kalacak, operasyon yapılmayacak’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İdlib operasyonu gündemi ile Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi’de bir araya geldi. Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında, silahlı muhalif güçlerin bölgeyi terk etmeyeceği ve İdlib’e operasyon düzenlenmeyeceği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de Suriye gündemiyle bir araya geldi.

Günübirlik çalışma ziyareti için özel uçakla Soçi’ye giden Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan eşlik etti.

Gündeminde Suriye ve İdlib operasyonu başta olmak üzere bazı bölgesel ve uluslararası meselelerin bulunduğu Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda saat 14.50’de başladı.

Görüşme sonrasında Türkiye ve Rusya arasında “İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Erdoğan ve Putin görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

‘Silahsızlandırılmış bölge oluşturulacak’

Türkiye ile önemli mutabakatlara vardıklarını kaydeden Putin, “15 Ekim tarihinde silahsızlanma bölgesi 15-20 kilometreye kadar temas hattı üzerinden bir bölge kurma kararı aldık. Nusra o bölgeden çekilecek, muhalif gruplar ağır silahlarıyla birlikte çekilecek” dedi.

Ardından söz alan Erdoğan bugün Putin ile Tahran zirvesinde konuştuklarını nasıl hayata geçireceklerine dair görüştüklerini söyledi.

Yapılan görüşme sonucunda muhaliflerin bölgede kalmasına karar verdiklerini belirten Erdoğan, “Muhalifler ve rejim arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasına karar verdik. Muhalifler bulundukları alanda kalacak. Radikal grupların söz konusu bölgede faaliyet göstermemesini birlikte sağlayacağız” dedi ve ekledi:

“Bu kararla büyük bir insani kriz yaşanmasının önüne geçtiğimize inanıyorum. Bu görüşmemizde ayrıca Suriye’de varlık gösteren teröristlerin İdlib’de sınırlı olmadığının altını çizdik. PYD ve YPG Suriye’nin geleceğine yönelik en büyük tehdittir. Bu terör bataklıklarının kurutulması gerekiyor. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı hareketleriyle bu yönde adım attık.”

Basın toplantısının hemen ardından bir açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İdlib’de askeri operasyon düzenlenmeyeceğini söyledi.

“Erdoğan İdlib konusunda tavizler verebilir”

Görüşme öncesi açıklama yapan Rus uzmanlar Erdoğan’ın operasyonunun ertelenmesi konusunda birtakım tavizler verebileceğini söylemişti.

Sputnik’te yer alan habere göre Russia Today’e (RT) konuşan Moskova merkezli Yenilikçi Gelişim Enstitüsü İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Kirill Semyonov, Putin’le görüşen Erdoğan’ın İdlib operasyonunun ertelenmesi karşılığında kimi tavizler verebileceğini aktarmıştı:

“Ankara, kendisine sadık grupların Suriye siyasi sistemine ve Suriye ordusuna entegrasyonu konusunda mutabakat sağlanıncaya kadar İdlib’in Suriye muhalefetinin kontrolünde kalmasını istiyor. Soçi’deki görüşmenin sonucunda muhtemelen Türkiye’ye Heyet Tahrir el Şam sorununu çözmesi için süre verilecek.”

Görüşme öncesi Putin: Sorunlar çok fazla, bazılarıysa çok karmaşık

Erdoğan’ı, Soçi’deki resmi konutu Boçarov Ruçey’de ağırlayan Putin, görüşmeye geçmeden önce Erdoğan’a hitaben şöyle konuştu:

“İlişkilerimiz hayli aktif ve olumlu bir biçimde gelişiyor. Bu, ticari ekonomik ilişkilerimiz için de geçerli. Bu alandaki ilişkilerimiz hızlı bir tempoyla gelişiyor. İlişkilerimizin geliştiği bir diğer alan da, hem bölgesel hem de uluslararası alanda güvenlik konusunda yaptığımız işbirliği.

“Sorunlar çok fazla, aralarından bazılarıysa çok karmaşık. Fikir alışverişi yapmak ve çözülmemiş sorunlara çözüm aramak için sizi gördüğüme çok memnunum.”

Erdoğan da görüşmenin başında yaptığı açıklamada “Siyasi, askeri, ekonomik birçok konularda fikir alışverişlerimiz birbirimizi güçlendirecek boyuttadır. Soçi’den çıkacak açıklama inanıyorum ki bölgeye de çok daha farklı bir umut olacaktır” ifadelerini kullandı.