Ana SayfaGüncelFerhat Tunç’a 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası

Ferhat Tunç’a 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası

HABER MERKEZİ – Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek hakkında dava açılan sanatçı Ferhat Tunç’un karar duruşması görüldü. Mahkeme, Tunç’a 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verdi, ceza ertelenmedi.

Sosyal medya hesabı üzerinden 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında dava açılan sanatçı Ferhat Tunç’un davasının 3’üncü duruşması İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tunç ve avukatının hazır bulunduğu duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Garo Paylan ve Hüda Kaya’nın yanı sıra çok sayıda kişi izledi.

Savcı önceki duruşmada açıkladığı esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti. Savcı, Tunç’un “Zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etmişti.

Tunç: Gerçeği inkar edecek değiliz

Esas hakkındaki savunmasını yapan Tunç, sanatın ilk insan topluluklarından günümüze dek “ifade aracı” olarak tanımlandığını dile getirerek, sanatçıların güncel ve duyarlı olmakla mükellef olduğunu kaydetti.

Tunç, “Yargılama saiki ile hareket edenlerin tek amacı olabilir. Sanatçıları ve aydınları susturmak. Tarihten beri iktidarlar bunu denediler. Ne sanatçılar sustu ne de toplum tek tipleşti. Toplum mühendisliğine soyunan hiçbir iktidarın esamesi bile okunmuyor. Ama susturmaya çalıştıkları sanatçılar, binlerce yıldır eserleriyle yaşıyorlar” diye konuştu.

24 albümü olduğunu ve 35 yıldır özetlediği hakikatler temelinde yaşamaya gayret ettiğini kaydeden Tunç,  “Kürt sorununun silahla, savaşla çözülmeyeceğini birkaç yıl önce kabul eden hükümetin güncel politikası değişti diye gerçeği inkâr edecek değiliz” dedi.

‘Dava düşmeli’

Kobani sürecini yakından takip ettiğini hatırlatan Tunç, “Dünyanın en barbar örgütüyle mücadele edenleri övdüğüm için pişmanlık duymuyorum” diye konuştu.

Tunç, yasal mevzuata uygun olarak dönemin Şanlıurfa Valisi’nin resmi izniyle Kobani’ye geçtiğini kaydetti.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’la ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımına dair konuşan Tunç, “Milyonların ‘önderim’ dediği Öcalan ile ilgili endişeler giderilmelidir. ‘Tecridin son bulması için’ demişim. Tam olarak hatırlamıyorum ancak tecrit koşullarını protesto etmek adına cezaevlerinde açlık grevlerinin başladığı bir dönemdi. Ben de bir sanatçı olarak, insanların cezaevlerinde ölmesine karşı çıkıp, tepkimi dile getirmiştim. İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken bu görüşümün ‘suç’ olarak tanımlanması doğru ve adaletli değil” dedi.

Tunç, suçlamaları kabul etmediğini beyan ederek, savunmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Bu zamanları sinerek, susarak değil, inandığım her ne varsa onları daha gür seslendirerek geçirmeye kararlıyım. Bunun için ne bir hapis cezası ne de ölüm tehditlerinin karşılığı olabilir. Hukuka da, fikir özgürlüğüne de sahip çıkmak adına bu davanın düşmesi gerektiğine eminim.”

1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası

Tunç’un ardından söz alan avukat Ercan Kanar, Türkiye’de her zaman egemen iktidarın siyasi görüşlerinin yargıyı etkisi altını aldığını dile getirerek, “Türkiye’nin adil yargılamada gerilere gitmesinin nedenini sadece siyasi iktidarla açıklayamayız. Burada da hakim ve savcıların da sorumluluğu var” diye konuştu.

Avukatların savunması ardından mahkeme karar vermek için duruşmaya ara verdi.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Tunç’a “örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verdi. Ceza ertelenmedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da bir erkek çocuklarını sistematik cinsel istismara maruz bıraktı
Sonraki Haber
Sur Davası: Jandarma, duruşmada tecridi kınayan sanıkları darp etti