Ana SayfaEkonomiFitch, Türkiye’den 4 bankanın notunu düşürdü

Fitch, Türkiye’den 4 bankanın notunu düşürdü

HABER MERKEZİ – Fitch; Anadolubank, Fibabanka, Şekerbank ve Odeabank’ın notunu indirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’den dört bankanın notunu düşürdü.

Fitch, Anadolubank ve Fibabanka’nın uzun vadeli kredi notlarını BB-‘dan B+’ya, Şekerbank’ın kredi notunu B+’dan B’ye ve Odeabank’ın notunu BB-‘den B’ye indirdi.

Bu bankaların “Yaşayabilirlik Notları”nı da düşüren Fitch, notları olası bir indirim için izlemeden çıkardı, görünümlerini ‘negatif’ olarak belirledi.

Fitch, not indiriminin son dönemde piyasa oynaklığı döneminde bankaların performanslarına, varlık kalitelerine, likidite ve fonlama profillerine yönelik artan riski yansıttığını belirtirken, ekonomide sert bir iniş yaşanması ve yatırımcı güveninde kötüleşme riskini de hesaba kattıklarını vurguladı.

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Ağustos ayının sonunda 14 bankanın baz kredi değerlendirme notunu bir kademe, dört bankanınkini iki kademe, iki finans kurumununkini de bir kademe düşürmüştü.

Kredi notu ve görünüm nedir?

Kredi notu, bir borçlunun borcunu geri ödeyebilme kapasitesini ya da başka bir açıdan borcunu geri ödeyememe riskini gösterir.

Görünüm pozitif, durağan ya da negatif olabilir. Görünümün ne olduğu bir sonraki kredi notunun ne olacağı konusunda bir ipucu verir.

Görünümün pozitif olması notun artırılabileceği, negatif olması ise düşürülebileceği şeklinde yorumlanabilir.

Previous post
Tutuklu avukatların davası: 'Somalı ailelerin, devrimcilerin avukatlığını yapmak suç sayıldı'
Next post
Özgürlükçü Demokrasi Davası bugün