Ana SayfaDünyaGerekçe lezbiyen ilişki: Malezya’da iki kadın tutuklanıp, kırbaç cezasına çarptırıldı

Gerekçe lezbiyen ilişki: Malezya’da iki kadın tutuklanıp, kırbaç cezasına çarptırıldı

HABER MERKEZİ – Malezya’da lezbiyen ilişki yaşadıkları gerekçesiyle tutuklanan iki kadın kırbaç cezasına çarptırıldı. Kadınların verilen cezanın uygulandığı açıklanırken, ülkedeki aktivistler yasalara tepki gösterdi.

Malezya’da Nisan ayında 22 ve 32 yaşındaki iki kadın lezbiyen ilişki yaşadıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Kadınlar geçtiğimiz ay şeriat yasalarını ihlal etmekten altışar kırbaca ve 3 bin 300 ringgit (800 dolar) para cezasına çarptırıldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre ülkedeki en muhafazakar bölgelerinden biri olan Terengganu eyaletindeki Şeriat Yüksek Mahkemesi’nden bir yetkili kadınların cezasının uygulandığını açıkladı.

Aktivistler ülkedeki eşcinsel ilişkiyi yasaklayan şeriat yasası nedeniyle kadınlara ilk kez bir ceza verildiğini ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü Malezya bölümü başkanı Gwen Lee cezanın infazı öncesinde yaptığı açıklamada cezayı “zalimce ve adaletsiz” olarak değerlendirdi.

Lee, “Malezya kırbaçlamayı sona erdirmeli ve bu acımasız cezaları öngören yasaları tamamen yürürlükten kaldırmalı” diye konuştu.

‘Faillerin şiddet eylemleri cezasız kalır’

Trans hakları grubu “Kızkardeşler İçin Adalet”ten Thilaga Sulathireh ise bu cezanın LGBTİ’yi hedef alan “faillerin şiddet eylemlerinin cezasız kalmasına” neden olacağını vurguladı.

Malezya’da İslami İşler Bakanı’nın eşcinsellik karşıtı açıklamaları ve kamuya açık bir sergiden LGBTİ aktivistlerinin eserlerinin çıkarılması talimatı tepkilere yol açmıştı.

Çifte hukuk sistemine sahip olan Malezya’da şeriat mahkemeleri, Müslüman yurttaşların dini ve ailevi meselelerine ile zina gibi davalara bakıyor.

Previous post
179 milyar dış borç var ama: Albayrak’a göre Türkiye’nin ‘dış borç problemi yok’
Next post
İstanbul'da astsubay, bir polisi öldürdü