Ana SayfaGüncelGörüşmeye saatler kala: Merkel’den Türkiye’ye insan hakları eleştirisi

Görüşmeye saatler kala: Merkel’den Türkiye’ye insan hakları eleştirisi

HABER MERKEZİ – Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden saatler önce yaptığı açıklamada, ‘Türkiye’de insan haklarının görmek istediği gibi olmadığını’ söyledi. Merkel, iki ülkenin ekonomik olarak birlikte çalışmak zorunda olduğunu kaydetti.

Ekonomik ilişkileri yeniden canlandırma amacıyla temaslarda bulunmak üzere Almanya’ya geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün bir araya geleceği isimlerden Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşme öncesi bir açıklama yaptı.

Merkel, Türkiye’ye doğrudan parasal yardım yapılmayacağını açıkladı.

Perşembe geç saatlerde yapılan bir soru cevap toplantısında konuşan Merkel, “(Türkiye’de) İnsan hakları görmek istediğim gibi değil” değerlendirmesini yaptı ve görüşmedeki gündemlerden birinin Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan Almanya vatandaşları olduğunu belirtti.

Merkel, son olarak iki ülkenin ekonomik olarak birlikte çalışmak zorunda olduğunu belirterek, “Burada kesin olarak bazı anlaşmalar yapacağız” dedi.

Erdoğan’ın görüşeceği bir diğer isim olan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise “Bu ziyaret normalleşenin gerçekleştiğinin işareti değil. Ama başlangıcı olabilir” yorumunda bulundu.

Erdoğan’ın programı

Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Angela Merkel ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Öğle yemeğinin ardından Merkel ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Erdoğan, aynı gün Steinmeier’in davetlisi olarak resmi akşam yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretinde, siyasi miting havasında kapalı salon konuşması olmayacak.

Erdoğan, yarın sabah da Merkel ile ikinci görüşmesi için çalışma kahvaltısında bir araya gelecek.

“Ucu açık” olarak tanımlanan kahvaltıdan sonra Erdoğan, Köln kentine geçerek burada Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii’nin resmi açılışını yapacak. Erdoğan’ın aynı gün Almanya’dan ayrılması öngörülüyor.

Protesto gösterilerinin gölgesinde bir ziyaret

RSF ve hak örgütlerinin dünkü protestosundan: “Erdoğan Berlin’e inerken, gazeteciler hapiste”

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 29 Eylül tarihine dek sürecek Almanya ziyareti boyunca 140’ı aşkın sivil ve demokratik kitle örgütünün oluşturduğu “Erdoğan Not Welcome (Erdoğan Hoş Gelmedin)” adlı platform tarafından protesto edilecek.

Berlin’de bugün merkezi bir yürüyüş ve kitlesel bir miting düzenleyeceklerini açıklayan platform, aynı gün saat 16.00’da Potsdamer Platz’da bir araya gelerek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önüne kadar yürüyecek.

Çok sayıda protesto gösterisinin gölgesinde gerçekleşecek Berlin ziyareti boyunca en az 5 bin polis görev yapacak.

Erdoğan’ın konvoyunun geçeceği güzergahlarda ise yollar belli aralıklarla kapatılacak.

Almanya’da muhalefet Erdoğan ziyaretine tepkili

Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili Almanya’da muhalefetin hükümete baskısı da sürüyor.

Almanya muhalefeti, Merkel’den Türkiye’ye ekonomik yardım verilmesi karşılığında tekrar demokrasiye dönüş için baskı yapmasını istiyor.

Berlin ise gerilimin en çok tırmandığı dönemlerde bile Ankara ile diyalog kapısının kapatılmadığına dikkat çekerken, Erdoğan’ın Almanya’yı ziyaret ederek ilişkileri normalleştirme isteğini olumlu bir adım olarak değerlendiriyor. Ancak normalleşmenin ancak Ankara’nın demokrasi ve hukuk devleti gibi alanlarda somut adımlar atmasıyla gerçekleşebileceğini kaydediyor.

Öte yandan Erdoğan, Almanya ziyaretiyle ilişkilerde yumuşama sağlamayı, ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmayı hedefliyor.