Ana SayfaÇalışma YaşamıGözaltındaki işçiler sendika aleyhine ifadeye zorlanıyor, üç kişi açlık grevinde

Gözaltındaki işçiler sendika aleyhine ifadeye zorlanıyor, üç kişi açlık grevinde

HABER MERKEZİ – Gözaltına alınan 3’üncü Havalimanı’ndaki işçilerden Maslak İl Jandarma Komutanlığı’nda tutulanların ifade işlemlerinin başladığı kaydedilirken, İnşaat-İş Sendikası gözaltındaki üç kişinin açlık grevine başladığını duyurdu.

İstanbul 3’üncü Havalimanı yapımında kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem başlatan işçilerden 600’e yakını, asker ve polislerin şantiyeye yaptığı baskınla gözaltına alınmıştı.

İfadesi alınan 160 işçi serbest bırakılırken, yüzlerce işçi gözaltında tutulmaya devam ediyor.

Gözaltına alınan işçilerin ifade işlemlerine ise başlandı.

Maslak il Jandarma Komutanlığı’ndaki askerler, avukatlara gözaltındaki işçilerin ifade işlemlerinin başladığını belirtirken, Arnavutköy Jandarma Karakolu, Eyüp İlçe Jandarma Komutanlığı ve Arnavutköy Yavuz Selim Jandarma Komutanlığı’nda tutulan işçilerin ifade işlemlerinin başlayıp başlamadığı bilinmiyor. 

Soruşturmanın Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü belirtiliyor.

İnşaat-İş: Gözaltındaki üç kişi açlık grevinde

İnşaat-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, gözaltındaki sendika yöneticilerinin avukatları ile görüştürülmediği, hatta nerede tutulduklarına dair bilgi alamadıkları açıklandı.

Sendika, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, sendika yöneticilerden Yunus Özgür ve Deniz Gider ile Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Yusuf Yılmaz’ın açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada, Arnavutköy İlçe Jandarma’dan serbest bırakılan işçi arkadaşlarımızın aktardığına göre, sendika yöneticilerimizden Yunus Özgür ve Deniz Gider orada işçilerden ayrı tutuluyormuş ve üç gündür insani talepleri karşılanmadığı için açlık grevine başlıyorlarmış. Türkiye İşçi Partisi’nden Yusuf Yılmaz’ın da sendika yöneticilerimizle beraber açlık grevine girdiğini öğrendik. Yunus Özgür, Deniz Gider ve Yusuf Yılmaz insani hakları için açlık grevindeler” denildi.

İnşaat- İş Sendikası avukatlarından Kazım Bayraktar da, gözaltında tutulan işçiler ve sendika temsilcileriyle görüştürülmediklerini belirterek, bazı işçilerin İnşaat-İş Sendikası temsilcilerinin aleyhine ifadeye vermeye zorlandığını kaydetti.

CHP’liler havalimanına alınmadı

Öte yandan havalimanındaki şantiye jandarma ve çevik kuvvet tarafından abluka altına altında.

Şantiye alanındaki işçilerin bir bölümü çalışmaya zorlanırken, bir kısmıysa iş bırakma eylemlerini sürdürüyor.

Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve bazı milletvekilleri, kötü çalışma koşulları nedeniyle işçilere destek amacıyla 3. Havalimanı’ndaki şantiyeye gitmek istedi.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın haberine göre Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut’un eşlik ettiği heyetin şantiyeye girişine askerler engel oldu.

Bunun üzerine İstanbul İl Binası’nda basın toplantısı düzenleyen CHP’lilerden Ağbaba,  “10 kilometre öteye barikatlar kurulmuş kimsenin girmesine izin verilmiyor. Neyi gizlemeye çalışıyorlar, hangi pislik var ki gizliyorsunuz?” diye konuştu.

Ne olmuştu?

İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek için Cuma sabahı erken saatlerde eyleme geçmiş, servislerin çıkışını engelleyerek tepkilerini göstermişti.

Yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu belirten binlerce işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesini istemişti.

Eylemin devam etmesi üzerine şantiye alanına çağrılan jandarma, işçilere biber gazı ile saldırmış ancak eylemdeki işçiler geri adım atmamıştı.

Bunun ardından aralarında İnşaat-İş üyelerinin de bulunduğu işçi temsilcileri ile İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu bir araya gelerek, bir görüşme gerçekleştirmişti.

İşletmeciye 15 maddelik talep listesi sunduklarını aktaran İnşaat-İş, görüşmenin hiçbir kabulün olmadığı ‘oyalamacı’ bir tutumla sona erdiğini de duyurmuştu.

İşçilerin eyleme devam kararı alması üzerine ise şantiye alanına jandarma takviyesi yapılmıştı.

Eylem yapan işçilerin kaldıkları işçi koğuşlarına yapılan baskına yüzlerce işçi gözaltına alınmıştı.

İşçilerin talepleri neler?