Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Havalimanındaki işçilerin insani talepleri kriminalize edilmek isteniyor”

“Havalimanındaki işçilerin insani talepleri kriminalize edilmek isteniyor”

HABER MERKEZİ – Hukuk örgütleri, 3. Havalimanı’nda kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yapan inşaat işçilerinin gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. ÖHP üyesi avukat Çelik, insani taleplerin kriminalize edilmek istendiğine dikkat çekerken, Demokrasi için Hukukçular Derneği’nden avukat İmrek “Devlet ve şirketler suç ortaklığı yaptı” diye konuştu.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına düzenlenen baskında gözaltına alınan 600’e yakın kişinin durumuna ilişkin basın açıklaması yapıldı.

İstanbul Barosu’nda yapılan basın toplantısı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ve Demokrasi İçin Hukukçular tarafından düzenlendi.

Açıklamada ilk olarak Demokrasi İçin Hukukçular Derneği üyesi avukat Yıldız İmrek söz aldı.

Avukat İmrek, yüzlerce işçinin hukuksuz bir şekilde gözaltına aldığını, ancak gözaltı sayısını kesin olarak bilmediklerini belirtirken, “Devlet ve şirketler suç ortaklığı yaptı. İşçilerin bu şekilde gözaltında tutulması tazminat hakkı anlamına geliyor. Yetkililer bu hukuksuzluğu derhal sonlandırmalı, geri adım atmalıdır” dedi.

“İnsani talepler kriminalize edilmek isteniyor”

Ardından söz alan ÖHP üyesi avukat Ahmet Baran Çelik de dosyadan savcıların dahi haberinin olmadığını, işçilerin gözaltına alınması kararının direkt İstanbul Valiliği’nden verildiğini belirtti.

“Dosya ile örgütlü suçlar savcıları ilgileniyor, haliyle bir komplo durumu gündeme geleceğini düşünüyoruz” diyen Çelik, “20’yi aşkın avukat karakollara giremedi ancak işçilerin patronları içeri çok rahat bir şekilde girdi. Süreç patronlar üzerinden gidiyor. Ne işlem yapıldı? Orada patronların geçirdiği sürede bazı işçileri hedef gösterdiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Çelik, “İnsani taleplerle başlayan bir süreç bugün bir suçmuş gibi kriminalize edilmek isteniyor” dedi.

“Devlet patron ele ele”

ÇHD üyesi Sevinç Sarıyaka ise, “İşçilerin esir kampında tutulduğunu düşünüyoruz. İşçiler sorgusuz gözaltına alındı” dedi.

Sarıkaya, “Devlet patron el ele işçileri bu şekilde sorgusuz sualsiz bir gece yarısı gözaltına aldılar. Tüm bu süreçte inşaat işçilerinin yanındayız” diye belirtti.

Basın toplantısı, işçilerin gözaltına alınması sürecindeki tüm hak ihlalleri hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtilerek son buldu.